- Förstklassig och välljudande DAC
- Byggd kring ESS Sabre ES9038-chippet
- Har ett fullbalanserat, analogt utgångssteg som därmed låter bäst via XLR
- Tre digitala ingångar med stöd för högupplöst digital data
Vincent har genom åren skämt bort oss med sina genomtänkta och framförallt otroligt välbyggda apparater, med selekterade komponenter och stabila strömförsörjningar. Så varför skulle DAC-1MK vara ett undantag?!
Det är den såklart inte, utan detta är en värdig uppföljare till DAC-1. Man har gått från Burr/Brown´s PCM1796-chip till ESS Sabre ES9038. Numer kan enheten hantera DSD-filer och återge en högre upplösning på PCM (32/384).
Att rena D/A-omvandlare, en s.k DAC (Digital-Analog-Converter) är en mycket populär produkttyp har nog märkts av valmöjligheterna på marknaden, samt alla tester på senare år. Idag lyssnar vi i större grad på musik i digital form.
Att Vincent behärskar digitala kretsar är deras CD-spelare ett klart bevis på, som håller en otroligt hög klass. Ljudet är rent, detaljerat och kraftfullt, som man är van hos denna tyska firma. Med en DAC som kan man faktiskt nå en ännu högre ljudkvalitet, då det finns stöd för högupplösta signaler i både DSD och 24/32-bits PCM.
DAC-1MK står sig väldigt bra mot mer "erkända" namn. Tyska magasinet Audio hade ett grupptest av DAC-enheter där föregångaren DAC-1 var med, och det slutade med att Vincent bl.a. fick samma ljudpoäng som en erkänt duktig norsk konstruktör!
På baksidan finner man tre digital-ingångar: en coaxial, en optisk samt en USB-B. Detta öppnar vägen för att exempelvis koppla in en dator, nå en högre ljudkvalitet från en CD-spelare eller koppla in sin platt-TV.
På utgångssidan har DAC-1MK både RCA men även XLR ut. Har du en förstärkare med fullt balanserad signalväg skall du i såna fall absolut dra en fin XLR-kabel mellan DAC-1MK och förstärkaren. Då låter det bäst.
Men oavsett, så kommer DAC-1MK ge massor av timmars musiknjutning!
NOTAT!
När du ansluter DAC-enheten till en dator, så kommer Windows per automatik att söka efter drivrutinerna. Detta gäller dock inte Windows 7 eller äldre, som inte längre har stöd från Microsoft. I Windows 11-miljö s kan det hända att enheten dyker upp som "mediaspelare" och alltså inte som en "ljudenhet" i inställningarna.