Hos Ljudfokus finner du förstklassiga strömkablar i varierande prisklasser från erkända kabeltillverkare som svenska Supra, amerikanska Pangea, polska TAGA Harmony och brittiska Isotek.
Strömkablar
Hos Ljudfokus finner du förstklassiga strömkablar i varierande prisklasser från erkända kabeltillverkare som svenska Supra, amerikanska Pangea, polska TAGA Harmony och brittiska Isotek.
BLACK FRIDAY
Strömkablar
En strömkabels mest primära ”uppgift” är kort och gott att leda ström, oavsett om det är för att förse en mikrovågsugn, dator eller en ljudanläggning. Vissa brukar även kalla den här typen av kablar för nätkablar.
Det är viktigt är strömkabeln har en god avskärmning och enligt svenska Supra´s skola så är det viktigt med en lägre induktans, då kabeln blir mindre benägen att både ge ifrån sig samt ta upp magnet- eller radiostörningar. En skärmad strömkabel minimerar strålande störfält i apparaterna. Om en högre nivå av störfält når kretsarna i en stereoförstärkare så kommer man att tappa kvalitet, då både ljudsignalen och störningarna förstärks upp.
Särskilt RF (högfrekventa radiofrekvenser) har en benägenhet att leta sig in i ljudanläggningen vilket ger ett högre grundbrus (brusgolv). Man kan tycka att HiFi-anläggningens nätdelar är bra avstörda i och med sin transformator, men det visar sig ofta att man valt en toroidtransformator som är extra känslig för RF-genomsläpp på grund av det som kallas strö-kapacitans.
Följer vi amerikanska Pangea och ingenjören Jay Victors grundläggande principer, så uppnår man en jämnare AC-signal (sinusvåg) på 50/60 Hz genom att ha grövre kopparkardeler, vilket ger en förbättrad lågfrekvent signalhantering då de rullar av högre frekvenser tidigare. Högfrekventa signaler bör nämligen försvinna så tidigt som möjligt i en strömkabel för att inte addera brus.
För att kabelns skärmande egenskaper ska fungera som bäst skall den vara ansluten i ett jordat uttag!
När en fabrikant skickar med en strömkabel i kartong till sin elektronik så är de av enklare kvalitet, mest i syfte för att du skall komma i gång direkt och kunna koppla upp ditt system. Om du sitter hemma med ett ljudsystem i den mer exklusiva änden av skalan så har du garanterat sett över ditt val av analoga ljudkablar från dina signalkällor, som exempelvis kan vara en nätverksspelare. Du har även sett över valet av högtalarkabel till dina högtalare.
Investeringen i dessa kablar har bidragit med något positivt på återgivningen. Du har mer närvarokänsla, mer mikrodetaljering, tydligare transienter och bakgrunden är svartare. Ljudbilden andas mer.
Detta har lett till att du börja fundera på strömkablarnas innebörd, och även börjat titta på strömrenande produkter, som ytterligare befriar strömsignalen från de störningar som apparaterna utstrålar sinsemellan och filtrerar bort strömspikar som kan komma från tvättmaskiner, kylskåp och annat som också är kopplat till elnätet både i och utanför ditt hem. Att även uppgradera sina strömkablar kommer att bidra med något positivt. Prova - allt du riskerar är att bli positivt överraskad.
Bättre nivå på olika typer av kablar och dess inverkan är ett ämne som kan skapa debatt. Gör de verkligen skillnad på ljudåtergivningen? Det enklaste och bästa svaret är helt enkelt att testa själv. Det är dina öron som bestämmer. En standardkabel ger dig ljud, men en bra kabel tar dig in på rätt spår mot välljud. Just strömkablar kan skapa ännu mer diskussion då vissa kabeltillverkare konstruerar sina strömkablar med en ledararea som egentligen överskrider det faktiska behovet. För 10 Ampere behöver en ledare vara 1.5 mm² (täcker då upp till 2.300 Watts kontinuerlig effekt) och för 16 Ampere måste en ledare ha en dimension på 2.5 mm² (upp till 3.680 Watts kontinuerlig effekt).
I högre prisklasser av strömkablar så spinner vissa tillverkare vidare på både ledararean och kabelns geometri, för att skapa en jämnare sinusvåg (50-60 Hz) och för minimera resistansen ytterligare. Det finns olika skolor, men där den gemensamma nämnaren är att ge elektroniken bättre förutsättningar att prestera än med standardkablar. Kabelns geometri är viktig att se över och därmed dess mekaniska egenskaper. När man kommer uppåt i segmentet så tittar man även valet av ledarmaterialet, isoleringens dielektrikum samt kontakterna som kan ha speciella pläteringar och kontakthus.
För strömkablar så finns också lite att tänka på vad gäller de olika kontaktutförandena och vad som passar för ens elektronik. För vägguttaget är det en stickproppskontakt, men i apparatänden kan det skilja en del. Den mest förekommande IEC-kontakten kallas för C15 och som hanterar 10 Ampere (max strömuttag på 2.300 Watt). På vissa strömrenande produkter eller marknadens största slutsteg så kan man finna den större C19-kontakten, som hanterar 16 Ampere (max strömuttag på 3.680 Watt). Så kolla gärna för säkerhets skull en extra gång vad för IEC-brunn som sitter på dina apparater innan du beställer en ny strömkabel.
Är du osäker i ditt val av strömkabel, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.