Ljudfokus har ett brett och utvalt sortiment från flera av de ledande högtalartillverkarna som amerikanska Klipsch, svenska DLS och tyska Visaton. Behöver du guidning i ditt val av vädertåliga högtalare så hjälper vi dig mer än gärna!
Vädertåliga högtalare
Ljudfokus har ett brett och utvalt sortiment från flera av de ledande högtalartillverkarna som amerikanska Klipsch, svenska DLS och tyska Visaton. Behöver du guidning i ditt val av vädertåliga högtalare så hjälper vi dig mer än gärna!
JANUARIREA!
Vädertåliga högtalare
När sommaren är här så tillbringar vi gärna dagarna mer ute än inomhus, oavsett om det är hemma i trädgården eller på en uteservering. Men det behöver inte innebära att vi måste lägga musikupplevelserna på is. Om du vill unna dig det bästa så är det ett par vädertåliga utomhushögtalare du skall ha. Att reproducera ljud handlar om mycket om fysik, där luft skall sättas i rörelse. Även om den lilla, batteridrivna Bluetooth-högtalaren är smidig att ta med sig ut och in, så kommer dess begränsade storlek att återspeglas i hur musiken presenteras. Även om den ljudmässigt spelar ut ljudet från en mobiltelefon, så finns det mer att vinna i ren och skär ljudkvalitet.
För att få de bästa musikupplevelserna så är det viktigt att musiken återges i äkta stereo. Det betyder att man placerar två högtalare på tillräckligt avstånd från varandra för att måla upp en större ljudbild med bättre separation av alla instrument och röster. Även om den lilla bärbara Bluetooth-högtalaren har separata högtalarelement för respektive kanal, så sprids ljudet mer från en centrerad punkt. Ljudbilden tappar sin stereoeffekt och låter smalare. Vissa bärbara Bluetooth-högtalare kan länkas ihop till ett stereopar, men lider oftast av att de inte kan återge en tillräcklig basåtergivning och ljudstyrka för att täcka spelytan på ett föredömligt sätt. Dessutom är det risk att man behöver tänka på batteritiden och uppladdningar, där musiken dör helt ifall batteriet skulle ta slut.
Så den rätta vägen att gå mot det mer perfekta ljudet är att spana på vädertåliga stereohögtalare. Dessa finns olika IP-klasser beroende på hur utsatta högtalarna blir för solljus och vädrets makter. I vissa miljöer är högtalarna monterade under ett tak på en inglasad uteplats, medan i andra miljöer hänger de helt fritt på en öppen uteplats och kan då bli direkt exponerade för både solljus och regn. En vädertålig högtalare som utsätts för hårda väderförhållanden behöver vara konstruerad på ett bra sätt. Det är som exempel inte så snyggt om frontgallret börjar rosta efter en kort tid. Det ser mindre bra ut när de hänger på fasaden. Därav ställs det högre kvalitetskrav på en sådan högtalare där klimatet skulle vara direkt ohälsosamt för en konventionell högtalare.
Utomhushögtalare för väggmontering
Flera av marknadens ledande högtalartillverkare som exempelvis Klipsch, Monitor Audio och Viston har ett genomtänkt utbud av vädertåliga högtalare för stereoljud utomhus. Modellerna finns i varierande storlekar beroende på om du söker ett diskretare ljud i bakgrunden eller om du vill kunna öka volymen till grillfesten. Vi pratar alltså om högtalare avsedda för bruk utomhus som monteras upp på väggen – eller i taket. Det som särskiljer den vädertåliga högtalaren från den vanliga vägghögtalaren är - som namnet indikerar - att de är väderskyddade och därmed tål både regn och blåst. Men dock inte frost och snö, så se till att ha någonstans att förvara dem när vintern kommer. I stort sett alla utomhushögtalare monteras väldigt smidigt via det medföljande väggfästet, och kan enkelt hakas loss när vintersäsongen närmar sig. Fästet med kablar låter man sitta kvar. Plastar man in allting eller ger skydd på annat vis, så motverkas effekten av rostbildning på fästet.
Underskatta inte vikten av högtalarnas placering. Tänk genom allting en och två gånger innan du skruvar upp dem. Om du vill att ljudet ska nå ett större område, som en stor terrass eller trädgård, så kan högtalarna med fördel monteras högre upp än två meter på väggen. Gärna under takfoten eller i taket om du har högtalarna på terrassen. Då kan du enkelt förlänga säsongen med en infravärmare när tiden är inne.
Om du å andra sidan vill ha ljud till en liten sittgrupp, och kanske till och med vill ha en mer exakt ljudbild när du lyssnar ensam, så kan högtalarna sättas längre ner. Det kan vara så lågt som öronhöjd, vilket resulterar i en stereobild med bättre fokus och klarhet.
De flesta utomhushögtalarna går att vinkla längs en enda axel. Om de ska monteras vertikalt eller horisontellt beror på vilket sätt du vill kunna justera vinkeln. En tumregel är horisontell montering om de sätts upp högt, och vertikal montering i öronhöjd.
Trådlösa utomhushögtalare vs trådbundna
Även om många generellt tycker att det är smidigt med aktiva högtalare och trådlös uppkoppling, så är merpart av marknadens vädertåliga högtalare passiva. Det innebär att man behöver koppla dem till en stereoförstärkare med hederlig högtalarkabel. Tänk på att elektroniken bör stå inomhus, då den inte är anpassad för utsatta väderförhållanden eller fukt. Tanken från merparten av tillverkarna är att man ser risken med strömförd elektronik i utemiljö som kan utsättas för väta. Genom att välja passiva utomhushögtalare så blir utbudet mycket mycket större och bredare, och dessutom kan man i bättre grad matcha högtalarna med lämplig elektronik.
Du kan fortfarande sitta ute och ha full kontroll över musiken med mobiltelefonen i din hand, genom att vara uppkopplad till Bluetooth eller Wifi. Streamingförstärkaren ger dig den absolut smidigaste lösningen, då man har både nätverksuppkoppling och förstärkarsektionen i samma chassi. Att vara uppkopplad till ett nätverk ger en stabilare uppkoppling samt större räckvidd, samt ger också möjligheten att bygga ut med multiroom där man då kan sammanlänka ljudet utomhus med samma ljud inomhus. De båda sektionerna kan ha gemensam eller individuell styrning. Man kan även bygga ut med dubbla zoner utomhus, där man exempelvis kan styra altanen och poolen separat via en mobilapp.
Tänk sedan på hur du avser att spela upp din musik. Att fördela bakgrundsljud genom två par högtalare kräver inte nämnvärt mycket förstärkareffekt, men högre volym en sen sommarkväll ställer desto högre krav på både förstärkaren och högtalarna. En ökning av ljudstyrkan med 3 dB innebär en dubblering av förstärkareffekten. En ökning med 6 dB innebär att förstärkaren måste lämna fyra gånger effekten. 25 Watt skulle då behöva vara 100 Watt. Dessutom är det värt att veta om är att ljudstyrkan faller av ju längre bort man kommer från högtalarna. Sitter du 4-5 meter bort så är ljudet ca 4 dB svagare än om du sitter nära. Därmed kan det vara värt att ha flera högtalare på en altan för att få ett jämnare spridningsmönster över hela spelytan. Har du gäster så kommer därmed alla att kunna njuta av samma ljudnivå av musiken överallt.
Men att enbart prata effekt blir väldigt smalt, då effekt endast ger en viss indikation på hur högt ett ljudsystem kan spela. Ljudkvaliteten bör vara en viktigare aspekt. Fördelen med högtalare som är mer påkostade i sin uppbyggnad är att de är mer kapabla att återge musikens alla detaljer och nyanser. Även vid svagare nivåer så har man fortfarande en klar och tydlig ljudbild presenterad. Ett tecken på ett sämre ljudsystem är att man oftast blir mer benägen att höja volymen för att höra vad som händer i ljudbilden.
Se också över kablarnas kvalitet och uppbyggnad, i extra stor grad på högtalarkablarna när de skall dras i utemiljö. Oftast så har man längre sträckor dragna ut mot altanen och trädgården, vilket innebär att man bör öka dimensionen på ledararean i syfte att motverka signalförlust på vägen. Ta hellre kostnaden genom att ta klivet upp från exempelvis en kabel med en ledararea på 1.5 mm² till en kabel med ledare på 2.5 mm² än att tappa kvalitet och styrka i signalen. Viktigt är också att man har kablar med rena kopparledare för bästa signalförmåga. De billigaste högtalarkablarna på marknaden har CCA-ledare, vilket innebär att man endast har ett kopparskikt klätt på en aluminiumledare. Signalförmågan blir därmed klart sämre, och i ännu högre grad när signalen skall föras över på en större sträcka. CCA står för CopperClad Aluminium.
Vid vissa installationer, som offentliga byggnader eller marina miljöer, finns det även specifika krav att se över på kablarna. Vår svenska kabelexpert Supra Cables har som exempel både lågnivå- och högnivåkablar som är halogenfria och flamskyddade.
Hur fungerar 100V-system?
För ljudprojekt i stora utrymmen som lager, kontor, hotell och skolor är 100V-systemet ett smart och populärt val. Detta beror framför allt på att det behöver mindre kabeldragning jämfört med vanliga högtalarsystem. Systemet fungerar med kompatibla enheter där både förstärkare och högtalare har inbyggda transformatorer. Förstärkaren omvandlar ljudsignalen till hög spänning med låg ström, medan högtalarna omvandlar den tillbaka. Detta gör att man enkelt kan koppla ljudet från en högtalare till nästa i en kedja.
Varje högtalare har en knapp för att ställa in hur mycket kraft den ska ta från förstärkaren. En bra regel är att inte använda mer än cirka 85 % av förstärkarens kapacitet för att ha lite extra utrymme. Om förstärkaren ger 60 watt och varje högtalare är inställd på 2 watt, kan man koppla ihop 30 högtalare i rad utan att tänka på parallell- eller seriekoppling och utan att oroa sig för slutimpedansen. Varje högtalare kan justeras för att passa rummets ljudbehov.
Det finns också kompatibla infällnadshögtalare som fungerar med 100V, vilket gör dem idealiska för större kontorslandskap, hotell eller restauranger.
Om du är osäker på vad du behöver till ditt hem eller företag, så finns vi såklart till hjälp för dig på mailen eller telefon med rådgivning på lämpligt system!