Att ha en centerhögtalare i ditt hemmabiosystem ger flera fördelar. Den förstärker dialoger och centrala ljudeffekter, vilket gör tal och viktiga ljud tydligare och mer framträdande. Detta skapar en mer balanserad ljudbild och förbättrar upplevelsen av filmer, musikkonserter och TV-program genom att ge en mer realistisk och engagerande ljudåtergivning. Dock är det viktigt att centerhögtalaren är klangmatchad i bästa mån efter i huvudsak fronthögtalarna. Man bör därmed ha samma fabrikat och högtalarserie för bästa klangmatchning.
Är du ute efter att köpa en centerhögtalare, så har Ljudfokus ett brett utbud från flertalet av marknadens ledande aktörer som amerikanska Klipsch, svenska Dynavoice, tyska Magnat och brittiska Monitor Audio.
Centerhögtalare
Centerhögtalare
Centerhögtalaren brukar man beskriva som den enskilt viktigaste komponenten i högtalar-setupen för hemmabion, men i praktiken är givetvis alla högtalarna lika viktiga för att tillsammans skapa en omslutande surroundkänsla. Allt som rör sig i bildens mittpunkt ligger i centerhögtalaren, där det bland annat är viktigt att återge tydliga dialoger. I centerkanalen kan det ligga så mycket som upp till 70 % av filmljudspårets totala information.
Viktigt med klangmatchningen
Då centerhögtalaren också är mycket samspelt med de två fronthögtalarna så är det viktigt att ha en god klangmatchning. Allra helst bör man ha samma fabrikat och samma högtalarserie. Det är lite som att jämföra med att ha ett fabrikat på vänster sida och ett helt annat fabrikat på höger sida i ett stereosystem. Så lyssnar vi inte då klangkaraktären blir helt olika, så varför skulle det vara en skillnad för surroundljudet? Detsamma gäller för surroundhögtalarna om man tar sitt hemmabioljud på största allvar.
Även den fysiska dimensionen på centerhögtalaren spelar roll. Vid en setup i ett större rum där man har högtalarseriens större golvhögtalare så bör man även välja den större centerhögtalaren för en optimal klangmatchning och minimera risken att tappa i omfång. Tänk dig att ett flygplan sveper från vänster till högre sida. När flygplanet återges i centerkanalen så kommer det att låta mindre.
I en optimal hemmabio-setup så har man helt identiska högtalare i alla kanalerna. Det är i princip praktiskt omöjligt för de flesta hemmen, så det gäller att göra det bästa av situationen om man vill få ett så klangmatchat ljud som möjligt.
Spelar man upp en musikkonsert så är det i huvudsak de tre frontkanalerna som tillsammans skapar scenen framför dig med alla instrumenten och sången.
Med dagens högupplösta ljudformat så ställs det större krav på centerhögtalaren. Den skall kunna återge alla detaljerna, ha ett brett frekvensomfång och hantera dynamiska utlopp. För att kunna återge centerkanalen så måste man ha en hemmabioförstärkare, som har stöd för dagens olika surroundformat. Precis som med alla andra kategorier av högtalare så skiljer det i ljud- och byggkvalitet.
Mest förekommande är att en centerhögtalare är en 2-vägs konstruktion. Man har då en centrerad diskant mellan två mellanregister/baselement som är parallellkopplade, och alltså återger exakt samma frekvensområde. Men det finns givetvis tillverkare som gör bastantare 3-vägs konstruktioner, där man då har ett dedikerat mellanregisterelement för en högre upplösning, och sedan dedikerade baselement som får i uppgift att exklusivt hantera det lägre frekvensområdet.
Kablarna gör skillnad
En viktig ingrediens till att få ut maximal prestanda ur centerhögtalaren är att ansluta den med en kvalitativ högtalarkabel. Kablar är i sammanhanget den lilla kostnaden som ger den hörbara skillnaden. Högtalarkablar finns både i fabriksmonterade upplagor samt på lösmeter, där man själv kan montera dit kontakter.
Vad är single-wire, bi-wire och bi-amp?
De flesta centerhögtalarna har ett par anslutningar på baksidan, en för pluspolen (vanligtvis röd kontakt) och en för minuspolen (vanligtvis svart kontakt). Detta kallas för "single-wire", alltså att man har en högtalarkabel.
Det finns även centerhögtalare som har dubbla ingångar på anslutningsterminalen. Detta kallas för "bi-wire". Om man tar bort blecken mellan de båda paren, så har man då separata ingångar där signalen leds direkt för det högfrekventa samt lågfrekventa området genom högtalarens delningsfilter. Kravet är då att man har dubbla högtalarkablar, alternativt en kabel som är uppbyggd med fyra ledare. Genom detta kan man i högre grad optimera högtalarkablarnas kvalitet för ett bättre ljud. Det går givetvis att koppla med en högtalarkabel med två ledare. Se då bara till att blecken sitter kvar.
I de riktigt stora hemmabiosystemen kan man även ge sig in på att bi-ampa centerhögtalaren med separata slutsteg, i syfte att vinna både ljudkvalitet och få mer förstärkareffekt för ökad kontroll.
Bra vibrationsdämpning ger ett renare ljud
En lika viktig ingrediens som högtalarkabeln är att man dämpar kabinettet från oönskade vibrationer. Här talar vi om högtalartillbehör i form av dämpkuddar eller spikes. De flesta hemmen placerar sin centerhögtalaren i en mediabänk.
Vill man uppnå bäst återgivning så är rekommendationen att ställa centerhögtalaren på bänkens topphylla så att den får mer fritt med luft omkring sig. Det öppnar upp ljudbilden. Idag är detta mer möjligt än förr, då många hushåll har sin platt-TV monterad på väggen.
I mer dedikerade hemmabiorum med en projektorduk är det inte ovanligt att man ställer centerhögtalaren än mer fritt, direkt på ett par lägre högtalarstativ, som man i vissa fall kan fylla med tungt resonansdödande material och ställa på spikes.
Om du har ett par äldre högtalare hemma som du avser att behålla ett tag till, och är osäker på vad du skall ha för att utöka med surroundljud, så tveka inte att kontakta oss!