Lyft din hemmabio med Dolby Atmos - men vad innebär detta?
Dolby Atmos lyfter ljudupplevelserna inom hemmabio till nya "högre" nivåer.Tiden går fort, men det var i juni 2014 som Dolby publicerade nyheten om att "Dolby Atmos snart finns i ett vardagsrum nära dig" på sin teknikblogg Dolby Lab Notes. Dolby utannonserade att man kommer erbjuda Atmos på konsumentsidan via ett samarbete med ett flertal olika filmbolag, spelstudios och audiotillverkare som Onkyo, Pioneer, Yamaha, Marantz m.fl.
Just Dolby Atmos var vid den tidpunkten ingen nyhet i sig, då tekniken flitigt har använts sedan ett par år tillbaka på specifika Dolby-biografer och först ut var med filmen Brave. Sedan dess har antalet biosalonger med Dolby Atmos runt om i världen ökat konstant.
Ljudformatet har de senaste åren fått otroligt mycket uppmärksamhet och även antalet användare i hemmen ökar stadigt.
Den första Bluray-filmen med ljudformatet som släpptes av Paramount Pictures var Transformers: Age of Extinction.
Vad är Dolby Atmos?
Det är fantastiskt kul att man kan få sin hemmabio att nå nya höjder med högre realism. Det känns som att det inte var länge sedan som DVD-formatet kom ut på marknaden och det bevisar hur raskt den digitala tekniken går framåt och vad man kan lyckas skapa md dagens filmer och den nya tekniken. Visst blir det mer levande och närvarande när man hör regnet falla på ett tak eller när helikoptrarna flyger ovanför oss. Hemmabio handlar om att befinna sig i händelsens centrum i alla tre dimensioner och det kan vi göra nu i ännu större grad.
Kort beskrivet bygger Dolby Atmos i grunden på samma kanalbaserade system som vi är vana vid (5.1, 7.1) där ljudet mixats i kanaler och skickas till respektive högtalare. I grunden har vi ett par högtalare fram, i mitten fram och olika surroundhögtalare i bakre delen av rummet, men med Dolby Atmos används nu också separata högtalare i taket för ljud som ska komma uppifrån. Filmskaparen kan placera individuella ljudeffekter var som helst i lyssningsrummet och flytta det i tre dimensioner. Med exempelvis ett vanligt 5.1-system kombinerat med fyra stycken takhögtalare kommer hemmabiosystemets konfiguration logiskt kallas för 5.1.4.
Högtalare i taket är inte revolutionerande i sig, men det nya här är att det förutom det kanalbaserade systemet nu också finns ett objektsbaserat system med möjlighet att placera ut upp till 128 separata ljud samtidigt (gäller för biografer), och ljudens eventuella riktning, med väldigt hög precision i rummet och läggs ovanpå ”bädden” av det vanliga kanalbaserade ljudet.
Vad behövs för att få Dolby Atmos hemma?
För att kunna spela upp Dolby Atmos-filmer hemma behövs, enkelt beskrivet, en hemmabioförstärkare med stöd för Dolby Atmos. Du behöver högtalare som är monterade i taket eller Dolby Atmos-certifierade högtalare s.k. "Dolby Enabled Speakers" som placeras på dina befintliga högtalare och genom att rikta ljudet uppåt skapar en reflektion i taket och ner. Slutligen behövs förstås filmmaterial som har ljudspår med Dolby Atmos. Bluray-spelaren, som man eventuellt redan äger, har mest troligt redan stöd för Dolby Atmos eftersom objektsbaserade ljudet kommer ligga som metadata inbakat i ljudspår med samma teknik som Dolby TrueHD. Inga nya HDMI-kablar behövs så länge man har den typ av kablar som klarar "High Speed".
Värt att tänka på vid placering av Dolby Atmos-högtalare
Det finns riktlinjer för bästa placering av de dedikerade Atmos-kanalerna för att uppnå den bästa ljudupplevelsen, och det kan skilja beroende på rummets storlek samt på hur många högtalare man kommer att använda.
Det finns tre olika typer av högtalare man kan använda.
1. Den vanligtvis bästa och samtidigt mest diskreta lösningen är att ha inbyggnadshögtalare, som fälls in i taket. Det kräver en del jobb då man behöver förbereda hål i taket eller sänka det. Bor du i hus så kan det vara lättare att få till, men bor du i lägenhet så blir det givetvis svårare. Det är inget krav men bäst prestanda uppnås med en backbox så att ljudet inte läcker ut, alternativt så har vissa tillverkare en inkapslad modell från fabrik. Vissa inbyggnadshögtalare har riktningsbara element så man får bästa positionering av ljudet när man sitter i soffan. Skulle du ha ett dedikerat biorum med svartmålat tak, så kan man spraymåla högtalaren så att de snyggt försvinner i inredningen.
2. Utanpåliggande högtalare som placeras på väggen nära takskarven, alternativt som genom anpassade takfästen kan monteras direkt på taket. Effekten av Dolby Atmos blir bäst när man har en fysisk högtalare som är placerad ovanför dig och genom den här lösningen får man en övertygande Atmos-upplevelse utan att behöva sänka tak eller såga hål. Den kan även passa perfekt för dig som bor i lägenhet.
3. Vissa fabrikat har även tillverkat s.k. "Dolby Enabled Speakers", vilket är en lösning som riktar sig till dig som helt enkelt inte kan installera högtalarna på annat sätt. Högtalaren ställs direkt ovanpå dina fronthögtalare och har element som är riktade snett uppåt. Här är tanken att ljudet då skall reflekteras i taket och nå lyssningspositionen. Vissa fabrikat kan även ha byggt in höjdkanals-högtalaren i fronthögtalarnas kabinett för att ge en mer diskret lösning. Den här lösningen ger inte riktigt samma effekt av som att ha högtalare fysiskt uppe i taket, men de kan fortfarande skapa en bra 3D-känsla. För att följa Dolbys riktlinjer så skall då taket vara rakt och inte vinklat eller i nock, och ha en reflekterande yta. Man ska alltså givetvis inte ha något som absorberar ljudet (som akustikplattor). Den idealiska takhöjden är mellan 2.33 till 3.66 meter.
När man bygger sitt hemmabioljud så utgår man från att alla högtalarna runt omkring lyssningspositionen (aka soffan) är i öronhöjd. Det finns en anledning varför de flesta golvhögtalarna som exempel är mellan 1 till 1.2 meter i höjd. Elementen skall befinna sig i samma höjd som dina öron när du sitter ner i soffan. Likaså skall surroundhögtalarna helst vara i samma höjd som frontkanalerna. Viss differens kan man givetvis ha.
När man sedan skall utöka bioanläggningen med Dolby Atmos så finns det några punkter att tänka på. Använd inte dipolära högtalare då de ger ett för diffust ljud. När man har takmonterade högtalare för Atmos så skall dessa vara på en höjd som är ungefär 2-3 gånger av höjden av front- och surroundhögtalarna, och de skall även monteras i linje med de främre högtalarna.
Man brukar fortfarande prata om att det mesta av klangen i huvudsak ligger i de fem huvudkanalerna, och allra mest i de tre främre kanalerna. För Atmos-ljud behöver man inte vara trogen samma fabrikat men om det skall vara helt optimalt så finns det inga genvägar. Högtalaren bör ha en bred spridning och riktningsbara element.
Vad händer om man inte har mixat Dolby Atmos-ljud?
Många hushåll har kvar sina äldre DVD-filmer med ett 5.1 ljudspår i Dolby Digital eller DTS. Även om Bluray är ett mer högupplöst media så finns ingen garanti för att det har ett ljudspår som är mixat i Dolby Atmos. Detsamma gäller om man streamar filmer via Netflix och Apple TV. Men tack vare ljudformatet "Dolby Surround" så kan en kompatibel bioförstärkare bearbeta ljudspåret och skapa så att ljud kommer ur Atmos-högtalare. Man brukar nämna detta som att "skala upp" ljudet. Tidigare ljudformat som Dolby Pro Logic har använt lite av samma princip, men med dagens mer avancerade surroundprocessorer så återges ljudet betydligt bättre och mer naturtroget.
Konkurrerande ljudformat
Dolby är givetvis inte ensamma på marknaden att erbjuda objektbaserat ljud. DTS (Digital Theater Systems) har likt Dolby varit med i branschen sedan 90-talet och man utannonserade 2015 sitt egna objektbaserade ljudformat döpt till DTS:X. Principen är densamma att man adderar högtalare för att kunna uppleva den utökade 3D-känslan. Skillnaden ligger i att Dolby har specfika krav medans DTS är mer flexibelt när det kommer till placering av högtalarna, där man inte har några officiella krav på antalet högtalare eller dess placering. Därför kan det faktiskt vara bäst att utgå från Dolbys rekommendationer för att bäst utnyttja båda formaten på bästa sätt.
Auro 3D är ett annat konkurrerande format där den största skillnaden mot Dolby Atmos är högtalarplaceringen, där högtalarna placeras i en lite annorlunda konfiguration. Man skulle kunna se det som olika lager. Man placerar det lägsta lagret i öronhöjd och sedan ett övre lager högre upp på väggen och allra högst upp i taket placeras en så kallad "Voice of God"-högtalare, precis ovanför lyssningspositionen. Det ställer högre krav på rummets storlek och är mindre vanligt på konsumentsidan.
Sammanfattningsvis så kommer Dolby Atmos att ge dig en mer nervbitande surroundupplevelse i ditt hem.
Ljudfokus har ett brett sortiment som passar de flesta behov, rum och plånbok.
Om du behöver ytterligare guidning så finns vi på mailen (support@ljudfokus.se) eller på telefon (010-330 20 90).