Förstärkarkort
Förstärkarkort
Om du skall ge dig in i ett projekt att bygga en egen högtalare så behövs ett förstärkarkort, som hanterar den inkommande ljudsignalen och som skickar uteffekten till högtalarelementen. Det kan skilja mellan förstärkarkorten i ljudkvalitet, i antalet kanaler, dess uteffekt samt anslutningsmöjligheterna. Tittar man på amerikanska Dayton Audio så har de en omfattande serie för hemmabyggaren som heter KAB, där det även finns ett stort utbud på plug´n´play tillbehör, om man exempelvis vill ha batteridrift, volymreglage, aux-ingång, olika kabelsatser samt monteringsfästen, vilket gör att det garanterat finns något som passar ditt specifika bygge och din unika konstruktion.Ett förstärkarkort fungerar precis som en konventionell förstärkare. Skillnaden är att du endast får själva kortet och inget chassi med en frontpanel, styrreglage och fötter. Om du avser att bygga en 2-vägs stativhögtalare så behöver du ett delningsfilter, för att optimera återgivningen för respektive högtalarelement. Undantaget är om man har ett så kallt fullregisterelement, som då ensamt täcker i stort sett hela frekvensregistret, förutom det lägsta basregistret. Det kan vara en perfekt lösning om man avser att bygga en kompaktare Bluetooth-högtalare - eller Boombox.
Vissa förstärkarkort är kompatibla med DSP-styrning och avancerad mätkalibrering.
Precis som en förstärkare för vardagsrummet, så finns ett förstärkarkort i varierande prisklasser, där komponentkvaliteten och uteffekten kan skilja dem åt. Om du skall driva ett förstärkarkort via ett vägguttag så behöver man ha en nätdel som kan hantera detta. Ett förstärkarkort kan exempelvis drivas på 18-36V DC, där det lämnar som mest effekt i 36V DC. En nätadapter som då lämnar 5A i 36V är optimalt. Om man avser att bygga en högtalare med batteridrift, så kan man då seriekoppla flera batterier - en så kallad batteribank - för att nå önskad spänning. Många förstärkarkort är uppbyggd kring högeffektiva klass-D förstärkarchip med en verkningsgrad som ligger på 90 % eller bättre. Det gör att minimalt med värme utvecklas för en energieffektiv konstruktion. Många förstärkarkort har därmed separata portar för strömförsörjning med antingen batteri eller en DC-ingång från en nätadapter.
Till ett förstärkarkort finns det oftast mängder av olika tillbehör, som olika kabelstammar, paneler och utbyggnadskort. Till ett lådbygge behöver man exempelvis anslutningsterminaler, dämpull och basportar.
Nedan ser vi ett coolt projekt av Mike Clifford hos Modustrial Maker, där han byggt en Boombox av återvunnet skateboardträ. Högtalarelementen drivs av ett förstärkarkort från Dayton Audio med Bluetooth och 2x50 Watt, samt med deras styrpanel monterad på baksidan.
Har du frågor och funderingar - eller behöver rådgivning - om vad du bör tänka på kring ditt specifika bygge, så är du välkommen att kontakta Ljudfokus support via telefon eller på mail.