Om du ska bygga ditt ljudsystem kring vägghögtalare - som även kan kallas för On-Wall högtalare - så har Ljudfokus ett brett utbud av modeller från flera högintressanta fabrikat på marknaden, där vi kan nämna vår svenska aktörer DLS och Dynavoice, samt tyska Heco och brittiska Monitor Audio.
Vägghögtalare
Om du ska bygga ditt ljudsystem kring vägghögtalare - som även kan kallas för On-Wall högtalare - så har Ljudfokus ett brett utbud av modeller från flera högintressanta fabrikat på marknaden, där vi kan nämna vår svenska aktörer DLS och Dynavoice, samt tyska Heco och brittiska Monitor Audio.
BLACK FRIDAY
BLACK FRIDAY
BLACK FRIDAY
BLACK FRIDAY
15% OFF med HECO15
15% OFF med HECO15
15% OFF med HECO15
15% OFF med HECO15
Vägghögtalare - OnWall
Att utveckla en kompakt vägghögtalare innebär att tillverkaren stöter på utmaningar. Man vill i största mån kunna "lura" fysiklagarna och få den kompakta designen att spela så förtjänstfullt det bara går. Små högtalarelement samt en begränsad lådvolym gör att man givetvis inte kommer kunna spela lika högt som en stativhögtalare och definitivt inte som en golvhögtalare. Man kommer naturligt även att tappa omfång i det lägre basregistret. Det är fullt förståeligt.Man bör således komplettera vägghögtalaren med en aktiv subwoofer (på svenska baslåda) som framhäver basenergin och ger ljudbilden mer storhet och omfång. Ställer man delningsfrekvensen i baslådan lite högre upp - runt 80-100 Hertz - så är det värt att prova med att placera baslådan längs frontväggen. Oftast skapar man känslan att allt ljud då enhetligt kommer från samma håll, vilket gör att baslådan lättare smälter in i ljudbilden.
Vid ca 80 Hz och uppåt så kan våra hjärnor nämligen börja riktningsstämma ljud, vilket kan ge en lite skevare ljudbild om man hade tänkt att placera baslådan bakom eller intill soffan.
Om man har en hemmabioförstärkare så har man den stora fördelen med att mät-EQ kalibrera lyssningsrummet med alla dess högtalare, och att man kan ställa en angiven brytpunkt för alla högtalargrupperna. Man kan i bästa grad därmed anpassa vägghögtalarens baskapacitet och se till att den inte spelar mer än vad den kan återge. Om man som exempel ställer delningsfrekvensen vid 80 Hz, så kommer vägghögtalaren att bli helt avlastad från det mest effektkrävande basområdet under 80 Hz. Det gör att man kan spela renare men även högre, om så önskas, eftersom de små baselementen då får fokusera på sitt område. Slaglängden i de små elementen minskar rejält när man tar bort djupbasen, som i stället fördelas till den högtalaren som är avsedd för att återge just bas - subwoofern!
DLS Flatbox vägghögtalare
En vägghögtalare har för de flesta lyssnarna ett speciellt syfte. Den skall vara en detalj i hemmet där den smälter in och ger en väldigt diskret installation. Oftast är inte högtalarkabinettet mer än ca 10 cm i djup, så det blir lite som att montera "ljudtavlor" på väggen. Därav att vägghögtalaren gärna brukas kallas för On-Wall högtalare. Den hänger på väggen.Även om en vägghögtalare tappar naturligt i det lägre basregistret, så behöver det inte innebära att man tappar kvalitet. Tillverkaren kan fortfarande hålla samma elementkvalitet i materialvalet som sina större modeller, vilket ger en hög upplösning i ljudet för det viktiga mellanregister- och diskantområdet. Här kan vi med glädje nämna vår svenska högtalarproducent och stolthet DLS, som skördat stora framgångar på marknaden med sin Flatbox-serie. Recensenterna har öst lovord över modellerna för sitt rena, lättlyssnade och detaljerade ljud.
Vill du läsa mer om historiken bakom DLS och deras Flatbox, så kan du klicka dig vidare här: "Marknadens mest stilfulla vägghögtalare?"
Givetvis finns det andra fabrikat på marknaden som gett sig in i området och utvecklat oerhört välljudande vägghögtalare, i varierande prisklasser och för alla smaker.
Placeringen är viktig
Viktigt att tänka på är att man får rätt bredd mellan högtalarna för bästa stereobild. Tänk också på att en vägghögtalare är monterad platt mot väggen, vilket gör att den skjuter ljudet rakt framåt. Sitter du tre meter från högtalarna i soffan så har man dem inte monterade på väggen med fem meter mellan dem. Ha dem närmre varandra för att inte tappa klarheten i ljudet. Om man bygger ett hemmabiosystem så har man då även en centerhögtalare monterad, oftast direkt under platt-TV eller projektorduken. Fördelen med vägghögtalare är att de oftast har integrerade nyckelhålsfästen som gör att man kan montera dem både vertikalt och horisontellt.
Vissa högtalartillverkare har även olika varianter av gängfästen, exempelvis VESA100, där man då kan köpa till ett högtalarfäste, vilket gör att man kan vinkla in högtalarna några grader mot lyssningspositionen. Värt att tänka på är att högtalaren då inte längre är helt platt mot väggen, utan fästet gör att den kommer att skjuta ut några centimeter för att kunna vinklas.
En viktig ingrediens till att få ut maximal prestanda ur högtalarna är att ansluta dem med en kvalitativ högtalarkabel. Här är det inte viktigt att ha grov ledararea, utan mer att kolla på hur kabeln är konstruerad (ledarmaterial, geometri m.m.) för att framhäva ljudet.
Är du osäker i ditt val av vägghögtalare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.