DLS Flatbox - marknadens mest stilfulla vägghögtalare. Svenska DLS har helt ändrat på begreppet att vägghögtalare inte ger ett bra ljud.

DLS Flatbox - marknadens mest stilfulla vägghögtalare?



DLS Svenska AB grundades år 1980 av tre hängivna killar - Dawid, Leif och Stefan - som ett ingenjörsföretag vars innovativa uppfinning var tillverkningen av en "state-of-the-art" polisradio som inte behövde kristaller, och som kunde skanna alla frekvenser. I mitten av 80-talet var man en välkänd leverantör till den växande 12 Volts-marknaden, där man hade sålt mer än 100.000 exemplar av sin polisradio.

Mats Andersen har varit delaktig i bolaget ända sedan starten och är en mycket välkänd och innovativ högtalardesigner, som även varit delaktig bakom konstruktionerna från anrika QLN och det i större grad High End-inriktade fabrikatet QRS. Mats har en examen i akustik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Det var den grundläggande kärleken till musik som bidrog till att DLS under 80-talets första halva slog sig samman med flera internationella högtalarproducenter, som ledde till att man lanserade flera unika bilstereoprodukter. När SQ-tävlingarna (Sound Quality) spred sig runtom i Europa så var DLS mångas deltagares givna val, främst för sin varma och naturtrogna återgivning. Det tog inte lång stund innan man hade utvecklat matchande slutsteg med en häpnadsväckande ljudkvalitet.
Även om DLS, jämfört mot andra aktörer, är ett förhållandevis litet bolag så har deras hängivna arbete resulterat i en framgångssaga, där man har vunnit många glamorösa priser i IASCA och EMMA-finalerna världen runt. Likaså har man nästan varit överrepresenterade när magasin och organisationer har delat ut priser och särskilda utmärkelser för deras enastående produktprestanda.

Det var dags för en ny era på hemmafronten
På tidigt 2000-tal utökade DLS sin portfölj och gav sig in på ett nytt territorie, marknaden för hemmet. Man inledde ett mer genuint samarbete med Mats Andersen, vilket efter några års utvecklande resulterade i ett gäng olika produkter i olika kategorier. Man erbjöd marknaden förstklassiga lösningar för CI (Custom Installation), där deras inbyggnadshögtalare briljerade med sin naturtrogna återgivning. De Hifi-inriktade M- och R-serierna hade både golvhögtalare och stativmodeller, med stora influenser och gener från de tidigare QLN-modellerna som Mats hade konstruerat. Byggkvaliteten var fantastisk och här kunde man finna flera innovativa designidéer som en sluttande frontbaffel (för att ge en faskorrekt återgivning), reptilsnabba aluminiumelement samt att frontgrillen kunde placeras på baksidan av kabinettet. Man utvecklade också sin T-serie, som gav konsumenten möjligheten att bygga ett stilfullt högtalarsystem för hemmabion, vars slanka kabinett var tillverkade i aluminium.
Man ville även ge de mer namnkunniga fabrikaten något att tänka på när man lanserade sin High End-duo Amplifier One och CD One, två stereoenheter med en fullbalanserad kretsdesign som recensenterna öste lovord över.

DLS Flatbox
Men bland allt detta så lanserade man en mer unik serie, som döptes till Flatbox. Vid lanseringen trodde man nog inte att de här produkterna skulle skörda en så stor framgång som de gjort. När Hans Hidstam (en f.d resande säljare för DLS) var på besök hos oss så berättade han att han mer eller mindre blivit utskrattad på ett styrelseårsmöte. Han hade föreslagit att man skulle lägga ner all sin produktion och utveckling på sina Hifi-högtalare och enbart lägga krutet på Flatbox. Ett år senare var det ett faktum...

Inom Hifi-kretsar brukar man ibland tala om WAF, vilket är en förkortning för Wife Acceptance Factor. Är det någon egenskap som DLS lyckats bygga in i sin Flatbox-serie så är det just WAF. Möjligheten att kunna hänga upp högtalarna på väggen gör att värdefull golvyta frigörs. Visst, det underlättar vid dammsugningen men det blir framför allt visuellt trevligare för ögat. Akustiskt vill man dock gärna få ut en högtalare en bit från väggen, då de annars tenderar att låta lite instängt och färgat. Detta är en utmaning hos en högtalartillverkare och Flatbox-serien är konstruerad med hänsyn till detta. 
Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

En lösning är att titta på en soundbar, som är kompakt och glider in obemärkt i miljön runt platt-TV:n. Även om de kan simulera ett virtuellt surroundljud eller byggas på med trådlösa surroundhögtalare, så finns alltid begränsningen att de mer kompakta elementen i det slanka kabinettet tappar upplösning och dynamik. Du kan få mer! Den perfekta lösningen kan vara ett par vägghögtalare. Ljudet växer avsevärt och tar stora språng mot vad bättre stativhögtalare presterar. Man kämpar fortfarande mot fysikens lagar, men under alla omständigheter blir resultatet mycket bättre än med någon soundbar. Det är ett som är säkert.

Med Flatbox är ljudbilden långt ifrån platt. Det har bekräftats av recensenter gång efter gång, år efter år. Modellerna är passiva, vilket alltså innebär att du behöver koppla in dem med en hederlig högtalarkabel, antingen från en stereoförstärkare eller en hemmabioförstärkare

För att få en så läcker och diskret installation som möjligt så har man tänkt genom flera detaljer. Kabinetten har en rundning i kanterna, lite avfasade kortsidor på tygfronterna, slitsad basport för minimalt med blåsljud, samt de mjuka gummifötterna som innebär att högtalarna kommer ut några millimeter från bakväggen och därmed låter högtalarkabeln löpa fritt. Fötterna är dessutom gängade så du kan enkelt kompensera för en inte helt jämn vägg.
Grundutförandet på kabinetten är sidenmatt vit, då de flesta har ljusa väggar i hemmet. Mot ett mindre pristillägg kan man få modellerna i svart pianolack. Flatbox kommer med både svarta och vitgråa tygfronter för att på bästa sätt kunna smälta in i omgivningen. Varför man inte har valt en kritvit tygfront är för att en sådan efter en viss tids användning skulle få dammringar där baselementen sitter, vilket inte är så snyggt.
Det finessrika är att varje Flatbox-modell kan köpas styckvis, vilket underlättar på hur du vill bygga ditt system. Du kan enkelt snickra ihop kompletta lösningar för hemmabion, stereoljudet eller varför inte ett väggmonterat multiroom-projekt?
I Flatbox-serien finner vi flertalet modeller - allt från en mer överkomlig prisnivå till riktig finsmakar-klass!

Addera en subwoofer eller två
Även om en Flatbox presterar bättre än de flesta soundbars, så kommer det platta formatet innebära att de tappar i det lägsta basregistret och man behöver därmed addera en subwoofer för att få till den där sköna knuffen till musiken eller filmerna. DLS har sina egna Flatsub-modellerna som delar samma designidé att de kan monteras på väggen, alternativt placeras under en soffa för en helt osynlig installation.



DLS filosofi är att tillhandahålla ett brett sortiment av ljudprodukter för bil, båt och hemmabruk av högsta kvalitet, till priser som är överkomliga för alla.
Från att i början endast ha sålts i Sverige har DLS erövrat marknadsandelar i många länder, inte minst i Fjärran Östern. Deras produkter har blivit mycket uppskattade och erövrat utmärkelser i en rad olika tester. Förutom de flesta europeiska länder kan man hitta DLS i mer än 50 länder över hela världen.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.