Subförstärkare
BLACK FRIDAY
Subförstärkare
För speciella projekt där man ska bygga en egen baslåda, så är subförstärkaren en viktig ingrediens i bygget. Det är nämligen denna som ger baselementet all effekt för att kunna återge det djupaste basregistret med kraft och kontroll.En subförstärkare, även känt som ett subwoofersteg, är designat för att driva ett eller flera baselement som fokuserar på att återge de lägsta basfrekvenserna med kraft och kontroll. Det kan handla om att driva ett baselement som monterats i en egenbyggd låda, en inbyggnadsbas som är diskret monterad i väggen, eller ett gäng med basshakers som bidrar med extra vibrationer för en förstärkt hemmabioupplevelse. Mellan subförstärkaren och baselementet används en högtalarkabel, och med ett kraftigare förstärkarsteg är det fördelaktigt att använda en kabel med större ledararea.
Subförstärkaren påminner konstruktionsmässigt om den konventiionella stereoförstärkaren, där tillverkarna kan använda sig av klass A/B eller klass D-tekniken. Skillnaden ligger i att subförstärkaren har en förstärkarkanal samt att man har anslutningar och inställningar som är helt anpassade för att koppla in just ett baselement. Subförstärkaren kan därmed inte återge hela frekvensregistret för andra typer av högtalarelement, som mellanregister och diskant. Vill du veta mer kring de olika inställningarna och kopplingarna - som Gain, X-Over och Phase - så kan du läsa mer om detta i vår matnyttiga guide "Den ultimata subwooferguiden". Där berör vi en hel del andra punkter, som vikten av rätt placering av basen i rummet.
Oavsett om syftet är att lyssna på musik eller att återge kraftfulla basljud i hemmabion, är det avgörande att välja rätt subförstärkare för att uppnå bästa möjliga prestanda och basupplevelse. Att bygga en egen baslåda kräver både kunskap om akustik och en förståelse för tekniska parametrar. Baselementets värden är A och O och då talar vi inte enbart om impedansen och effekttåligheten. Tillverkarna anger oftast rekommenderade lådvolymer för sluten eller portad design, vilka man bör följa för att få ut den fulla potentialen och prestandan ur baselementet.
Oftast så är subförstärkaren av typen "inbyggnadsförstärkare". Med detta menas att man bygger in förstärkarplattan i baslådans kabinett, mest fördelaktigt på baksidan för dolda kabeldragningar.
Om man vill montera en inbyggnadsbas i väggen så kan det vara vanskligt att ha dold, strömförd elektronik p.g.a brandrisken. Då är det bättre att ha ett subwoofersteg i ett "klassiskt" förstärkarchassi som kan stå bland övrig elektronik, som man sedan drar en hederlig högtalarkabel dold genom väggen.
Genom att använda en separat subförstärkare för basfrekvenserna kan du justera och anpassa basljudet och frekvensåtergivningen för att bättre harmoniera med resten av ljudsystemet. Detta ger en mer exakt och kontrollerad ljudbild. När huvudförstärkaren, exempelvis en hemmabioförstärkare, avlastas från att hantera de mest lågfrekventa signalerna, så minskar risken för distorsion och överbelastning. På så sätt förbättras den övergripande ljudkvaliteten, samtidigt som mer kraftresurser frigörs till de övriga hemmabio-högtalarna i ljudsystemet.
Med ett dedikerat subwoofersteg får du friheten att välja de ingående komponenterna som matchar dina specifika krav och preferenser, vilket ger dig större flexibilitet i utformningen av ditt ljudsystem.