Oavsett om du söker ett diskret ljudsystem för musikstunderna, det omslutande hemmabioljudet eller bakgrundsmusik för butiken, så har Ljudfokus ett brett sortiment från flertalet av marknadens ledande högtalartillverkare som bl.a Klipsch, Monitor Audio och Sonos.
Infällnadshögtalare
Oavsett om du söker ett diskret ljudsystem för musikstunderna, det omslutande hemmabioljudet eller bakgrundsmusik för butiken, så har Ljudfokus ett brett sortiment från flertalet av marknadens ledande högtalartillverkare som bl.a Klipsch, Monitor Audio och Sonos.
JANUARIREA!
JANUARIREA!
Infällnadshögtalare
Infällnadshögtalaren ger en diskret och stilren installation som lämpar sig lika bra både för hemmet, butiken eller kontoret. Att installera en infällnadshögtalare - eller inbyggnadshögtalare alternativt takhögtalare som det även kan kallas - behöver inte innebära att man kommer kompromissa på återgivningen, men det finns vissa aspekter man bör tänka på för att få ut maximalt av ljudsystemet. Infällnadshögtalare finns i olika storlekar och prisklasser, där högtalartillverkarna ger modellerna samma omsorg och tekniska lösningar som på sina konventionella högtalarserier. Så oavsett om det rör sig om ett diskret stereosystem för musikstunderna, ett nervbitande och omslutande surroundljud för hemmabion alternativt att man vill förse butiken med stämningsfull bakgrundsmusik, så finns det en ljudlösning för just dig. Vi har ett brett och utvalt sortiment från flertalet av marknadens ledande högtalartillverkare, som oftast själva brukar kalla kategorin för CI (Custom Install).
Har du tröttnat på de stora golvhögtalarna i hemmet eller har du flyttat in i ditt drömhus och planerar nu ditt multiroombygge? Infällnadshögtalaren garanterar dig den stilfulla och dolda installationen som även frigör plats i rummet. Takhögtalaren kommer du inte ens märka att den är där, då man sällan tittar direkt upp i taket. Men dess närvaro märker du av. Även om det endast rör sig om bakgrundsljud så höjs stämningen oerhört mycket i rummet. I större rum är det värt att se över att montera flera högtalarpar för att fördela musiken jämnare i hela rummet.
Om man avser att installera en infällnadshögtalare i ett våtrum, badrummet eller den inglasade uteplatsen så bör högtalaren kunna avvisa fukt för bästa livslängd.
Värt att tänka på om man skall installera en högtalare i ett badrum eller en inglasad uteplats är att konstruktionen bör vara fukttålig för bästa livslängd. I mindre utrymmen under dryga 10 kvm - som en hall eller ett badrum - är det perfekt att installera en så kallad single-stereo högtalare. Man monterar endast en högtalare i taket och det speciella är att högtalaren är bestyckad med dubbla diskanter för att inte tappa viktig stereoinformation. En single-stereo högtalare har dubbla talspolar och anslutningsterminaler, så man kopplar den som vanligt med en höger och vänster högtalarkabel. En single-stereo högtalare tar därmed upp en stereozon. Skulle man råka montera en monohögtalare i ett rum så kan denna då endast återge antingen vänster eller höger kanal i stereomixen. Vissa - dock få - streamingförstärkare eller nätverksstreamers kan genom sin styrapp downmixa stereoljudet till mono, vilket då kan lösa det hela. Att kunna göra en downmixning till mono är en ypperlig lösning för butiksmiljöer eller ett café där man inte alltid kan ha högtalarna i en rak linje utan de måste monteras lite "huller om buller".
Man kan även ha en fukttålig infällnadshögtalare i en bastu, men se bara till att den inte monteras ovanför laven eftersom varmluft stiger.
Varför behöver jag en backbox?
Att montera en backbox är inte ett krav, men det finns flera fördelar att ha en sådan. Då inbyggnadshögtalare oftast kommer som en "öppen" konstruktion så behöver de alltså en låda (kabinett) för att spela optimalt, vilket speciellt märks i basregistret som får mer klangkroppar. En backbox är helt enkelt en separat låda som monteras bakom infällnadshögtalaren. Det finns enklare backboxar som är tillverkade i plast, medan andra mer påkostade modeller är tillverkade i MDF. Vissa tillverkare erbjuder färdigbyggda backboxar i sitt modellutbud.
Det är viktigt att ha en helt lufttät montering mellan backboxen och takplattan, där man förslagsvis kan använda fogmassa. Tänk på att dra ut kablarna medan taket är öppet och dra gärna 25-40 cm extra. Det underlättar att arbeta med kabeln när högtalaren skall monteras och kopplas in.
I stort sett alla backboxar är bredare än högtalarens monteringshål och behöver därmed monteras från baksidan av taket eller väggen. Ha därmed backboxen i beräkningarna redan från start om du exempelvis planerar att bygga om. Med traditionella enplansvillor är det inga problem att komma åt takkonstruktionen via vinden. Flerplansvillor innebär nödvändigtvis inga problem med att montera i taket, men se över så att bjälklaget är konstruerat så att inte oönskat ljud sprids till våningen ovanför. En backbox bidrar med att minska överhörningen mellan våningsplan och angränsade rum, vilket kommer vara mycket önskvärt och uppskattat av de flesta hushållen.
Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendation på lådvolym, så att man exempelvis inte bygger en backbox på 8 liter när tillverkaren helst rekommenderar 20 liter. Generellt så spelar de flesta infällnadshögtalarna okej i en volym på omkring 20-25 liter. Man får en negativ inverkan på återgivningen både med för lite eller för mycket luft bakom högtalaren. För stor luftvolym gör att högtalarmembranet inte får något mottryck, vilket kan resultera i att basåtergivningen blir lite okontrollerad och risk att bli lite för fyllig i klangen. För lite luftvolym ger motsatt effekt och begränsar högtalaren i basregistret. Se infällnadshögtalaren lite som en stativhögtalare, där tillverkaren både har lyssnat och beräknat alla parametrar, så att speciellt baselementet spelar 100 % optimalt i kabinettet. Backboxen blir infällnadshögtalarens kabinett. Det är inget krav att backboxen måste vara helt centrerad i förhållande till högtalarens placering, om man exempelvis behöver ta hänsyn till en takbjälke. Högtalaren kan lika gärna sitta i ena änden av backboxen.
Installera ljudanläggning för butiken eller kontoret
Att installera en ljudanläggning skapar ett mervärde, oavsett om det rör sig för hemmet, kontoret, butiken eller annan form av offentlig miljö. Att besöka en butik, ett café eller en restaurang ger en finare inlevelse och känsla när ljuv musik spelar i bakgrunden. Olika användningsområden kräver olika typer av ljudsystem i varierande storlekar. Ett gym kan ha separata ljudanläggningar som anpassas efter rum och träningsområden. De hårdare passen, som spinningen, har behovet av ett starkare ljud medan yogasalen skall ha ett mer harmoniskt och lugnt ljud.
Något som man också måste beakta är hur man får spela. Det finns policyer för hur hög en ljudnivå får vara i offentlig miljö, där Folkhälsomyndigheten har ett riktvärde att bullernivån ej får överskrida 70 dB. Besöker du en klädbutik eller ett café så är det därav bakgrundsljud som ger miljön rätt känsla. Vissa verksamheter, som restauranger, kan vid sen kvällstid övergå till en nattklubb och då finns det givetvis andra direktiv. För ett mindre café kan det därmed funka alldeles ypperligt med ett mindre ljudsystem, som består av en ljudkälla (som en dator eller streamer), en stereoförstärkare som kopplas genom en impedanskorrigerande högtalarväxel och slutligen ut till tre par infällnadshögtalare. Förstärkarens uteffekt kan vara minimal då det endast kommer röra sig om bakgrundsljud.
Man skulle kunna se musiken som ljus och högtalarna som strålkastare. Med flera, men mindre högtalare, får man en jämnare spridning av ljudet, vilket gör att volymen blir jämnare över hela spelytan. Därför är det också mest populärt att högtalarna monteras i taket. Precis som med strålkastaren vill man ha högtalarna i taket vinklade ner mot golvet. Se musiken som ljus. Man vill att det skall vara diffust och jämnt fördelat från taket, och inte bländande i ansiktet från sidan.
Vad är ett 100V system?
När man skall distribuera ljud i större ljudprojekt, som lagerhus, kontorslandskap, hotell och skolor, så är 100V-systemet ett mer effektivt och populär val, främst då det kräver mindre kabeldragning jämfört med traditionella högtalarsystem. Det kräver kompatibla enheter för att det skall funka, eftersom både förstärkare och högtalare har inbyggda transformatorer. Förstärkaren konverterar signalen så att man erhåller en sådan med en hög spänning och liten ström, medan högtalaren gör det omvända. På så sätt kan man koppla ljudet till en högtalare i ledet, och som vidare till nästa och nästa. Varje högtalare har en switch på hur mycket effekt den skall ta från förstärkaren. En tumregel är att man inte skall överskrida ca 85 % av förstärkarens angivna effekt, för att ha lite headroom. Om förstärkaren kan lämna 60 Watt och man ställer in respektive högtalare på 2 Watt, så kan man alltså sammanlänka 30 stycken högtalare i en kedjekoppling, utan att behöva fundera på vare sig parallell- eller seriekoppling och vart slutimpedansen skulle landa. Varje högtalare kan ha en individuell anpassning av volymstyrkan till rummets behov.
Det finns även vädertåliga högtalare så är kompatibla med 100V, vilket kan vara den perfekta lösningen för exempelvis utserveringen eller gymmet.
I större miljöer där ljudsystemet är konfigurerat via ett nätverk så är det viktigt att uppnå maximal stabilitet och räckvidd så man inte tappar uppkoppling eller hastighet. I produktutbudet av routrar, extenders, Mesh-system och hotspots så finns det olika kvaliteter. Vilket behov man har beror på hur systemet kommer se ut.
Om du är osäker på vad du behöver till ditt hem eller företag, så finns vi såklart till hjälp för dig på mailen eller telefon med rådgivning på lämpligt system!