- Aktiv inbyggnadshögtalare med Bluetooth och en RCA-ingång
- Automatisk on/off-funktion
- IP44-klassad för fukttåliga miljöer, som badrum
- 0.75" titanium-diskant och ett 6.5" element med Polypropylen-kon
- Inbyggd förstärkare på 2x25 Watt RMS
- Kan ställas om mellan stereo eller mono
- Bygg på med en passiv högtalare om du vill ha äkta stereoljud
- Auto-avkänning på RCA-ingången
- Målningsbar, magnetfäst och heltäckande frontgrill
- Monteringshål: 210 mm diameter
- Monteringsdjup: 95 mm
Bakom det brittiska och nytänkande fabrikatet Lithe Audio finner vi två ingenjörer vid namn Amit och Wesley, och såklart deras team där hunden Oscar ingår som kontorschef för gos.
Man erbjuder marknaden banbrytande och innovativa lösningar för det moderna hemmet, med trådlösa uppkopplingar via Bluetooth eller Wifi. Därav finns det en serie för respektive uppkopplingstyp.
Grymt ljud i en diskret installation
Konstruktionsmässigt så håller högtalarna en oerhört hög kvalitet. Man har ett välljudande klass D-förstärkeri som lämnar 2x25 Watt RMS. Med ett 6.5" element får man ett omfång i basregistret som sträcker sig ner till 65 Hz. Elementet har en konuppbyggnad av Polypropylen, som spelar utsökt tillsammans med en titanium-diskant på 0.75". Känsligheten på konstruktionen är fina 90 dB, vilket gör dem effektiva med potentialen att fylla rummet med ett härligt ljud.
Tack vare Bluetooth 5.0 får man en räckvidd upp till hela 30 meter, men då är också kravet att man har en kompatibel 5.0 enhet som sänder ljudsignalen.
Det finns olika sätt att bygga ditt Lithe Audio Bluetooth-system på
1. Starten - och själva grunden - är att ha en aktiv högtalare, en s.k. "Master". Med detta menas att det sitter en inbyggd förstärkare på 2x25 Watt. Om man enbart vill montera en högtalare i zonen så ställer du högtalaren på "mono"-läget och får då 1x25 Watt. Man slår ihop stereokanalernas information så att man inte förlorar något.
2. Om du vill ha "äkta" stereoljud - alltså genom två fysiska högtalare - så bygger du enkelt på med en passiv högtalare. Givetvis av exakt samma storlek och kvalitet. Man drar då en hederlig högtalarkabel mellan dem, så får du en helt dedikerad vänster och höger högtalare i zonen.
3. Genom sin innovativa Lithe-Link teknik, så kan man kedjelänka upp till tre "Master"-högtalare totalt. Grundtanken är att man fortfarande har en zon, men som är större i spelytan. Till varje "Master" kan man sedan givetvis koppla in en passiv högtalare. Och man kan faktiskt ha en "Master" inställd på mono-läget. Tänk dig scenariot där man har en öppen planlösning med ett kök och allrum. Då kan man ha 2 par högtalare som spelar i allrummet tillsammans med en styck högtalare som är monterad i köksavdelningen. Man kedjelänkar Master-högtalarna med en 3.5mm stereokabel (tillval).
Men för att göra det hela lite mer komplicerat, så kan man koppla högtalarna med eller utan "Full-loop".
3.1. Med "Full-loop" menas att man kopplar en kabel från högtalare A till B, och från B till C, och sedan från C tillbaka till A. Då har man alltså genom 3.5mm kablar loopat signalen genom hela kedjan. Fördelen med detta är att det spelar ingen roll vilken högtalare du kopplar upp dig till. Alla kommer att spela konstant hela tiden. Tänk dig scenariot att i ett större rum så kan du befinna dig närmare högtalare C än A, och därmed få bäst stabilitet genom att vara uppkopplad till denna.
3.2. Om man inte har en "Full-loop" konfiguration så är det risk att inte alla högtalarna spelar. Kopplar du upp dig till högtalare A så spelar B och C. Men kopplar du upp dig till högtalare B så loopas signalen bara vidare till C. Kopplar du upp dig till högtalare C så är det endast denna som spelar. Fördelen med detta är att du själv kan bestämma vilka eller vilken högtalare som ska spela.
Ladda ner en fri app för ytterligare funktioner
Om du har flera högtalare uppkopplade så kan du ladda ner Lithe´s fria app, som finns tillgänglig både för Android och Apple. Här dyker högtalaren upp vid namn "Lithe Audio BT2" men du kan ge dem ett unikt namn och även ange ett lösenord, om så önskas. Man kan även konfigurera högtalarna så att de fungerar tillsammans med Amazon Alexa och Google Home. För mer information, klicka här
Behöver jag en RCA-ingång?
Varför inte! Via appen kan du välja att RCA-ingången skall spela. Och det finns mängder med olika lösningar på vad du kan ansluta och hur. Vill du avnjuta Pink Floyd från vinylspelaren eller Dire Straits från en CD? Inga problem. Varför inte ha en väggpanel med RCA-kontakter där du tillfälligt kan ansluta en signalkälla. Då kan man dra en dold signalkabel från panelens baksida genom vägg och tak upp till högtalaren.
Hur är det med brandrisken när man har dold elektronik i taket?
Om du planerar att montera dina högtalare i ett brandklassat tak bör man följa Boverkets regler för brandskydd. Här har Lithe Audio tagit fram en lufttät brandhuv, som uppfyller de senaste IEE-direktiven. Huven är tillverkad av dubbla lager med tyg med svällande brandskum. Huvan monteras på plats genom högtalarens spännskruvar och kan monteras i en takskiva och ett nedsänkt akustiktak. Plus i kanten är att man även får en högre ljudkvalitet, då huvan agerar som en backbox. Den är enkel att montera, både vid nyinstallation eller i efterhand. Detta är den perfekta lösningen för att bibehålla brandskyddet i hemmet, arbetsplatsen eller i offentliga miljöer.