- Klass A/B-förstärkare på 60 Watt/kanal, kontinuerligt uppmätt i 8 Ohm
- Inbyggd DAC byggd kring ett 32-bitars/384 kHz Texas Instruments-chip
- USB-B ingång för dator med stöd för högupplöst ljud (dock ej DSD-filer)
- Roon-certifierad (kräver prenumeration)
- Ethernet-port för uppdatering och styrning genom tredje-parts kontrollsystem
- Bluetooth-mottagning med aptX
- Rejäl strömkapacitet och en dämpfaktor på 220
- Pre out stereo och dubbla subwoofer pre out
- Endast 93 mm hög
Rotel A12 MKII är en fantastisk stereoförstärkare. Den upplevs som starkare än de angivna 60 Watten/kanal. Detta tack vare en generös nätdel som är byggd kring en egendesignad ringkärne-transformator och slit-folie kondensatorer i signalvägen. Tar du en blick på interiören så lägger man snabbt ögonen på transformatorn.
När vi talar om Rotel så är vi vana vid att nämna förstärkarmodellens rejäla strömförsörjning, och A12 MKII följer samma spår. Man tillverkar transformatorer själva och här finner vi en tilltagen och specialdesignad sådan av toroid-typ. Förutom att ge en stabil försörjning av spänning och ström till de olika förstärkarstegen, så har den här typen av transformator ett lågt strålningsmönster som förhindrar att störa kringliggande kretsar.
Komponenterna är selekterade för dess fina egenskaper, och allt är uppbyggt med snäva toleranser för att ge exakta spännings- och strömkrav.
En mer omfattande och komplett lista på anslutningar är svår att finna. På den analoga sidan finns fyra RCA-stereoingångar samt ett inbyggt RIAA-steg för en skivspelare med en monterad MM-pickup.
På den digitala sidan jobbar en högpresterande 32-bitars/384 kHz D/A-omvandlare från Texas Instruments, vilket är en uppgradering från föregående modell. DAC-chippet har via sin galvaniskt isolerade USB-B ingång certifiering för Roon.
Utöver detta så finner vi även dubbla optiska och dubbla coaxiala ingångar. Söker man en mer bekväm streaming så kan man koppla upp sin mobil, surfplatta eller dator via Bluetooth.
På utgångssidan finner vi en pre out för ett externt slutsteg (om det behövs), dubbla mono-utgångar för aktiva subwoofers samt högtalaranslutningar A+B. Med dubbla högtalarutgångar kan man experimentera med äkta bi-wire koppling, alltså att dra två separata högtalarkablar till samma högtalarpar (givetvis förutsatt att högtalaren har en bi-wire terminal), alternativt om man vill koppla in sin aktiva subwoofer via högnivå.
Även om man i finare Hifi-kretsar förespråkar kort signalväg så har A12 MKII utrustats med tonkontroller. Ett välkommet inslag för inspelningar av sämre snitt eller om man kort och gott vill sätta en egen prägel på musiken. För de som vill så kan tonkontrollerna förbikopplas.
Balanced Design Concept
Rotel är ett erkänt fabrikat med stor expertis och har varit med i svängarna i dryga 50 år. Man arbetar efter en filosofi kallad ´Balanced Design Concept´. Detta involverar inte, som man kan tro, balanserade kretslösningar utan mer en designstrategi som omfattar helhetsgreppet i valet av komponenter, kretslösningar och kritiska utvärderingar, både på pappret och även med det mänskliga örat. En Rotel-apparat är otroligt driftsäker med lång hållbarhet.
Den diskreta uppbyggnaden sammanställs på symmetriska kretsar med stjärnjordning, för helt identiska kanaler. Sista steget involverar lyssning och finjusteringar, mer för att tillfredsställa det mänskliga örat än att få bästa resultat i provlabbet vad gäller specifikationer. I grund och botten bygger denna filosofi på att ge en fundamental musikupplevelse snarare än en prövning i extrem ingenjörsutveckling. Att Rotel sedan lyckats fantastiskt bra med magiken att kombinera dessa två egenskaper, gör att deras produkter får en enastående valuta.