- Klass A/B-förstärkare på 50 Watt/kanal, kontinuerligt uppmätt i 8 Ohm
- Inbyggd DAC byggd kring ett 32-bitars/384 kHz Texas Instruments-chip
- Hög strömkapacitet och en dämpfaktor på 120
- Bluetooth-mottagning
- RIAA-steg för vinylspelare med en monterad MM-pickup
- Hörlursuttag
- Tonkontroller ± 6 dB (100 Hz, 10 kHz)
- Dubbla 12V trigger ut
- Endast 73 mm hög
- Fjärrkontroll medföljer
Rotel har sent år 2023 lanserat ett gäng vidareutvecklade elektronikenheter. Instegsmodellen av integrerade stereoförstärkare i 10-serien heter numer A10 MKII, samt att man har ersatt de båda Tribute 11-enheterna, som var specialdesignade av Marantz tidigare chefsingenjör Ken Ishiwata. A11 och CD11 heter också numer MKII, och har Rotels genuina teknik och utpräglade ljudideal.
A11MKII agerar alltså som storebror till A10 MKII, där den främsta skillnaden är att man integrerat ett förstklassigt digitalkort i storebror. På baksidan finner vi en coaxial och optisk digitalingång, som öppnar upp möjligheterna att exempelvis koppla in sin platt-TV och även en nätverksstreamer. För även om förstärkaren har Bluetooth med stöd för Qualcomm aptX™ HD, så har nätverksstreaming sina fördelar som exempel Spotify Connect.
Givetvis finner vi även ett gäng analoga ingångar. Tre linjeingångar samt en phono-ingång, som är avsedd för en vinylspelare som har en monterad MM-pickup.
Hög strömkapacitet
Förstärkaren är i traditionellt Rotel-manér uppbyggd med en tilltagen nätdel som kan leverera bra med ström. Under huven finner vi en rejäl egendesignad toroidal-transformator. Förutom att ge en stabil försörjning av spänning och ström till de olika förstärkarstegen, så har den här typen av transformator ett lågt strålningsmönster som förhindrar att störa kringliggande kretsar.
Komponenterna är selekterade för dess fina egenskaper, och allt är uppbyggt med snäva toleranser för att ge exakta spännings- och strömkrav.
Uteffekten är blygt angiven på samma sätt som Harman/Kardon gjorde förr om åren. 50 Watt/kanal i 8 Ohm kan för vissa låta lite, men med hög strömkapacitet får man en väldigt god kontroll, fina klangkroppar och större dynamiska utlopp, samtidigt som distorsionen blir lägre. Förstärkaren kan låta starkare än vad den är, men givetvis är den angivna uteffekten bäst lämpad för ett par stativhögtalare, eller mindre golvhögtalare. Har högtalarna en högre känslighet så finns det väldigt fina möjligheter till att poppa på, när lusten faller på.
Tonkontroller
Även om man i finare Hifi-kretsar förespråkar kort signalväg så har A11 MKII utrustats med tonkontroller. Ett välkommet inslag för inspelningar av sämre snitt eller om man kort och gott vill sätta en egen prägel på musiken. För de som vill så kan tonkontrollerna förbikopplas.
Balanced Design Concept
Rotel är ett erkänt fabrikat med stor expertis och har varit med i svängarna i dryga 50 år. Man arbetar efter en filosofi kallad ´Balanced Design Concept´. Detta involverar inte, som man kan tro, balanserade kretslösningar utan mer en designstrategi som omfattar helhetsgreppet i valet av komponenter, kretslösningar och kritiska utvärderingar, både på pappret och även med det mänskliga örat. En Rotel-apparat är otroligt driftsäker med lång hållbarhet.
Den diskreta uppbyggnaden sammanställs på symmetriska kretsar med stjärnjordning, för helt identiska kanaler. Sista steget involverar lyssning och finjusteringar, mer för att tillfredsställa det mänskliga örat än att få bästa resultat i provlabbet vad gäller specifikationer. I grund och botten bygger denna filosofi på att ge en fundamental musikupplevelse snarare än en prövning i extrem ingenjörsutveckling. Att Rotel sedan lyckats fantastiskt bra med magiken att kombinera dessa två egenskaper, gör att deras produkter får en enastående valuta.