- Strömstark 11-kanalig hembioförstärkare med stöd för 13.4 avkodning
- Förstklassig surroundupplevelse genom IMAX Enhanced-avkodning, Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D och DTS-HD Master Audio
- Stöd för HDMI 2.1 och 4K/120Hz, 8K/60Hz, samt HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 färg upplösning och BT.2020
- Dolby Atmos Height Virtualization och DTS Virtual:X
- Phono-ingång för vinylspelare med en monterad MM-pickup
- Clock Jitter Reducer
- HDMI Upscaling (1080P/4K till 8K)
- Inbyggt nätverk för musikstreaming via HEOS-appen som AirPlay 2, Tidal och Spotify Connect
- Dual-bands Wifi 2.4GHz (11b/g/n) och 5GHz (11a/n)
- HDMI eARC - stödjer Dolby Atmos och DTS:X via HDMI-anslutning mellan receiver och kompatibla TV-apparater
- Kan uppgraderas till ett av marknadens bästa kalibreringssystem från svenska Dirac Live (tillval)
- Stöd för röstkommandon från Apple Siri, Google Assistant & Amazon Alexa
- 12V Trigger
- Auto Power off
- 5 års garanti vid registrering inom 3 månader från köpet (klicka på texten)
Välj en biljett som bjuder på en åktur i första klass från DM Holdings ljudorienterade bolag
Länge leve kungen! Marantz har med 2022/23-årsmodellerna i sitt hemmabio-sortiment nästan börjat om från grunden och skapat något unikt. Så är känslan. De äldre SR-modellerna är begravda och från detta har Cinema-serien uppstått. Här finner vi ett gäng hemmabioförstärkare, en processor samt ett rejält hemmabioslutsteg, vilket gör att du kan skapa allt från ett "mindre" 7.2 system till ett omslutande 15.4 system (9.4.6) för en total bioupplevelse i ditt hem. Till skillnad från tidigare så är rangordningen omvänd, där modellen med lägst nummer numer är flaggskeppet.
Designen har fått en rejäl uppfräschning där designen är tagen från deras Premium-serie och formspråket som introducerades med stereoförstärkarna Model 30 och Model 40n.
Prisbilden på de nya produkterna är lite högre, men det är inte heller direkt små ändringar på innanmätet. Marantz visar ännu en gång sin expertis inom ljudkretsar och har något få förunnat - nämligen en ljudkvalitet av högsta rang.
Med Cinema befäster Marantz sin status som en av marknadens mest etablerade och kunniga fabrikat.
En av "hemligheterna" bakom detta heter HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modules), som minimerar distorsionen i steget mellan förstegsdelen och slutstegsmodulerna. Denna teknik är exklusiv för Marantz inom DM Holdrings-koncernen, där även Denon ingår. Koncernen vill gärna profilera Marantz som den lite mer ljudkunniga avdelningen och med HDAM-tekniken kommer en Marantz A/V-receiver därmed alltid att prestera lite bättre än en Denon!
Med en diskret uppbyggnad i slutstegskanalerna kan man i bästa grad optimera hur förstärkaren skall prestanda. Det är en mer kostnadskrävande lösning än att förlita sig på färdiga IC-lösningar, men vem har sagt att Marantz nöjer sig med medelklass?!
Lägg därtill att Marantz ingenjörer alltid genom åren lyckats konstruera väldigt driftsäkra kretslösningar, så det är inte bara ljudkvaliteten som imponerar utan det är väldigt sällan som en Marantz-produkt visar fel!
Cinema 40 vs Cinema 30
Genom att ta klivet upp till storebror Cinema 30 så är den främsta skillnaden på pappret att man får elva förstärkarkanaler mot nio. Uteffekten är högre och strömförsörjningen är mer tilltagen, vilket man märker om man jämför vikten mellan modellerna. I övrigt har de båda bioförstärkarna i mångt och mycket samma funktioner och finesser. Det man främst skall prata om gällande skillnaden är ljudkvalitet, ljudkvalitet och ljudkvalitet. Cinema 30 har en hel del teknik hämtad från Premium-serien, med mer påkostade komponenter. Bl.a finner vi en toroidal-transformator och det kopparklädda chassit. Modellen är tillverkad hos Shirakawa Audio Works i Japan.
Genom att ha hela elva slutstegskanaler, så kan man bygga ett mer omfattande surroundljud i olika högtalarkonfigurationer, alternativt nyttja de extra stegen för andra zoner. Det går även att bygga ut till 13.4 via pre out. Det finns stöd för IMAX Enhanced och Auro-3D och MultEQ XT32-mätkalibreringen från Audyssey är mer avancerad.
Cinema 30 är också - precis som lillebror - uppgraderingsbar till svenska Dirac Live, där man köper en licens separat.
En cool sak är att du får stöd för upp till fyra subwoofers, där man i menyerna kan göra olika inställningar.
70 % guarantee - vad innebär detta?
Marantz gick ut med detta för ett antal generationer sedan. Flera tillverkare har missvisande effektangivelser som på pappret är extremt höga och samtidigt orealistiska, när nätdelen skall förse ström över många slutstegsmoduler. Att mäta en pipton på en kanal med hög distorsion ger inte i närheten samma förhållanden som när man spelar på ett riktigt hemmabiosystem med flera högtalare. Därför gick Marantz ut med sin 70 %-iga garanti, vilket innebär att effektangivelsen som anges i stereoläget, innebär att man har minst 70 % av den effekten när man kör 5.1. Med detta vill Marantz ge en indikation på att man har en högre strömkapacitet än genomsnittet, även om en konkurrent påstår att deras modell ger exempelvis 7x150 Watt. I verkligheten har med största sannolikhet Marantz mer ström att leverera till högtalarna, vilket är viktigt få låga distorsionsvärden och ett mer kontrollerad och dynamisk spelstil.
Att man dessutom bygger med diskreta komponenter i slutstegen borgar för en högre ljudkvalitet.
Stöd för upp till fyra subwoofers - eller varför inte addera basshakers?
På de större Cinema-förstärkarna samt processorn AV10 så finns möjligheten att kunna ansluta upp till fyra aktiva subwoofers. I förstärkarens menyer kan man låta samtliga av basarna, via dess lågnivå-utgångar, bli matade med samma lågfrekvenssignal. Inställningen heter då "Standard". Man kan även dirigera om lågfrekvenssignalen en högtalare till just den subwoofern som står närmast. Inställningen heter då "Directional". I menyerna finns även en inställning för dig som avser att ansluta ett separat slutsteg som driver basshakers. Inställningen heter då "Tactile Transducer Setup".
Framtidssäker bildhantering i världsklass
Med Cinema-serien har Marantz givetvis utrustat modellerna med ett videokort av högsta klass. Den förra generationen utrustades med en 8K-kompatibel HDMI-ingång. På Cinema 30 har man support för HDMI 2.1 på samtliga av de sju HDMI-ingångarna, så att du exklusivt kan njuta av den senaste videotekniken med utsökt prestanda, med fullt stöd för 8K/60Hz, HDCP2.3, men även 4K/120Hz, Dolby Vision, HLG, HDR10+, Dynamic HDR m.m. Videoprocessorn är kapabel att uppskala videokällor på 1080P eller 4K till 8K-kvalitet.
Cinema 30 har också HDMI eARC-support, som stöder 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X i mästerlig kvalitet från din TV-appat. En smidig funktion är att HDMI-ingångarna namnges automatiskt med information från källan (om informationen är tillgänglig). Man har valt att montera en passiv kylfläns för att hålla HDMI-kortet svalare mot tidigare modeller.
Men det slutar inte där, utan Cinema 30 har även stöd för de senaste teknologierna för framtidens spelkonsoler som variabel uppdateringsfrekvens (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM), QFT (Quick Frame Transport) och QMS (Quick Media Shifting).
Det finns såklart HDMI Pass-Through i standby-läget.
Pre-Amplifier Mode
Med Cinema-serien introducerar Marantz en ny finess som kallas Pre-Amplifer Mode. När man aktiverar detta läget så blir förstärkaren mer ett renodlat försteg, med syftet att korta ner signalvägarna och få en renare signal och högre toleranser mot clippning i ljudet eftersom de interna slutstegen då stängs av. Man kan även välja att stänga av slutstegen för specifika kanaler, om man som exempel har ett externt slutsteg för fronthögtalarna. Förstärkaren kan då driva övriga högtalare med bättre kontroll, samtidigt som ljudsignalen som skickas via pre-out är renare.
Prata med din förstärkare
Gör dig hörd! Använd din röst för att streama dina favoritmusiktjänster till Cinema 30 med HEOS inbyggt. Njut av bekymmerslös röststyrning och total flexibilitet via de ledande röstassistenterna. Använd röststyrning via Amazon Alexa, Google Assistant eller Apple Siri. Använd rösten för att spela din favoritmusik, höja volymen, hoppa till nästa låt, växla källa med mera. Växla mellan olika röstassistenter, eller välj din favorit – du avgör.
(Funktionaliteten varierar beroende på vilken röstassistent som används)
Roon-tested
Alla nya Marantz AV-receivrar är nu Roon-testade. Få ut mer av ditt digitala musikbibliotek med sökbar, surfbar information om dina favoritartister och låtar. Hitta texter, konsertdatum, foton, biografier, recensioner och mer. Prenumeration erfordras.
Bluetooth åt båda hållen
Förstärkaren har Bluetooth-mottagning så att man snabbt kan parkoppla en mobiltelefon för en kabelfri musikupplevelse. När man har nätverksstreaming tillgängligt så rekommenderas detta för högre ljudkvalitet och bättre räckvidd. Men en smart detalj är att förstärkaren kan skicka ut en Bluetooth-signal. Detta kan vara en perfekt lösning om du som förälder vill titta på film eller lyssna på musik sent på kvällen utan att störa sovande barn. Då kan man skicka ljudet till ett par Bluetooth-hörlurar. Det går faktiskt att ha igång både högtalarna och Bluetooth samtidigt, vilket är en bra funktion för den som har nedsatt hörsel.