- Kraftfull golvhögtalare i läcker retro-finish
- Hög känslighet på 95 dB
- Klippel-optimerade element
- Dubbla frontriktade basportar
- Väger 37 kg - styck!
Transpuls-serien
Tyska Magnat grundades år 1973 och ingår idag i den amerikanskägda koncernen Audiovox. Fabriktet finns representerat i över 50 länder och har skapat sig ett aktat namn för sina innovativa och generösa konstruktioner.
Transpuls-serien har mer eller mindre funnits sedan 70-talet, då man genom åren släppt ett dussintals olika modeller. Den gemensamma nämnaren är kabinettens formspråk och det är här som dagens Transpuls 1500 hämtat sin inspiration.
Dagens moderna högtalare skall vara slankare och gärna ha detaljer som en pianolackad yta. Men så var det inte förr, där många studiohögtalare och idag legendariska konstruktioner hade både mer volym och en bredare baffel. Med större baselement och en större låda kan högtalaren förmå att återge en mer dynamisk och kraftfull musikupplevelse. Pulsen i musiken och dess rytmik blir mer levande och direkt. Och det är här som Transpuls 1500 imponerar!
Magnat´s ingenjörer har lyckats med en svårslagen kombination att få en designmässigt retro-inspirerad och "biffig" högtalare att leverera ett ljud sällan skådat - eller hört - med tanke på vad de är skapta för. Transpuls riktar sig mot de människorna som gillar att spela högt. Med moderna innovationer gällande element- och filterlösningar, där man som exempel lasermätt elementens beteende med hjälp av Klippel, så har man skapat en killer på marknaden, som levererar en ljudbild med otroligt mycket live-känsla och betydligt högre upplösning och renhet i ljudet än många liknande konstruktioner på marknaden.
Specialdesignade element
Skall en högtalare kunna skapa den där sprudlande känslan av att vara på plats, så måste ljudbilden vara dynamisk och inte begränsad när det handlar om att flytta luft. I Transpuls 1500 finner vi ett rejält 15" element med en dubbelveckad upphängning. Alla detaljer är beaktade med lådvolymen och de båda frontriktade och avstämda basportarna, som arbetar i vad Magnat döpt till CRA (Controlled Reflex Alignment).
Mellanregistret är optimerat för sitt arbetsområde och har således en helt sluten korg. Upphängningen är dubbel-veckad för att kunna flytta mycket luft med en linjär slaglängd. Både bas- och mellanregister arbetar med en faskorrigerad delning på 12 dB/oktav.
I det översta frekvensområdet finner vi en speciell konfiguration. Precis som många studiohögtalare så har Magnat förlitat sig på en "hornkonstruktion". Det är inte en äkta hornladdning med en kompressionsdriver, utan de dubbla diskanterna är monterade i en hornmun, en teknik kallad "Double Compression Horn". Detta ger en högre laddning men också ett mer kontrollerat spridningsmönster. Står högtalaren mer brett isär så rekommenderas en lätt invinkling mot lyssningsposition för att inte tappa fokus och perspektiv i ljudbilden. Diskanten arbetar med en delning på 18 dB/oktav.
Stora baselement kräver hög dämpfaktor
Transpuls 1500 har en påtagligt hög känslighet på 95 dB, vilket gör dem till en otroligt effektiv konstruktion och i vissa kretsar nämns det att de kan spela bra med en rörförstärkare. Detta är en sanning med modifikation, för det kräver en strömstark och effektglad förstärkare om man ska få maximal kontroll över de stora 15" elementen, samt kunna spela starkt. Hög dämpfaktor är A och O.
Hög känslighet - plus vs minus
Jämför man Transpuls 1500 och dess känslighet med en konventionell högtalare på 89 dB, så spelar alltså Transpuls 6 dB starkare på exakt samma inkommande signalnivå från förstärkaren. Detta innebär att Transpuls endast behöver 25 % av förstärkareffekten för att spela på exakt samma nivå. Det ger lägre distorsionsvärden i förstärkaren och mer headroom för dynamiska utlopp.
Dock är det svårt att framhäva den djupaste basen i högtalarna när känsligheten är såpass hög. De spelar linjärt ner till en viss nivå och sedan faller det av väldigt fort. Tyskarna har angivit 16 Hz i sina specifikationer. Ta detta med en nypa salt, för det är mätt med -10 dB avvikelse. En mer ärlig angivelse skulle ge ett frekvensomfång ner till 35 Hz.
Trots dess fysik kan det alltså vara av vikt att addera dem med en aktiv subwoofer, för att framhäva den lägsta, hörbara oktaven. Det kommer att lyfta ljudbilden ytterligare!