- 6-kanals slutsteg med 80 Watt/kanal i 4 Ohm
- Effektiv klass D-teknik för minimal värmeutveckling
- Kan bryggas till tre kanaler på 150 Watt (minimum 8 Ohms last), alternativ 2x150 Watt + 2x80 Watt
- Individuell RCA-ingång för respektive zon
- BUS-ingång ger samma signal på alla utgångar
- Rackmonteringsöron medföljer (2U)
- 12V Trigger in & ut för varje zon
- USB-A uttag på baksidan för att strömmata en nätverksdongel
- Tre strömlägen: trigger / auto / on
- CE, CB, NRT, FCC, CE-EMC, ERP certifierad
Franska Elipson har varit aktiva på marknaden sedan år 1938 och förknippas ofta för en djärv och futuristisk design. Joseph Léon har haft ett stort inflytande i bolaget och det var när han som utnämnd verkställande direktör år 1948 blev mer och mer inriktade mot tillverkning av högtalare. I början hette man Multimoteur och det var först år 1951 som man bytte namn till Elipson. Man har en starkt förknippning till den sfäriska högtalaren och under 1950-talets första halva lanserade man klassikern BS50.
År 2008 tog unge entreprenören Philippe Carré över företaget tillsammans med sin affärspartner Eric James. I samarbete med kreatören Jean-Yves Le Porcher och designern Jullien Thaler skapade man ett nytt kapitel i Elipsons historia. Med ny teknik och en banbrytande design har man satt Elipson på världskartan, där man idag även utökat sortimentet med välljudande skivspelare och förstärkare.
A680 - ett mångsidigt slutsteg
Elipson har med det här 6-kanliga slutsteget lagt grunden för en smart och mångsidig lösning. Man kan sammanlänka slutsteget med en hemmabioförstärkare för att få mera kraft och bättre ljud, men se det främst för lösningar till multiroom-projektet.
Vissa andra tillverkare har satsat på att ha fler slutstegmoduler i antal, medans Elipson har valt att ha färre för att istället kunna ha plats budgetmässigt för ett bättre komponentval. Man har alltså satsat mera på ljudkvaliteten. Vill du ha flera kanaler så kan man enkelt addera en till A680, och då få totalt tolv kanaler i antal.
BUS-ingångar
A680 har dubbla BUS-stereoingångar med RCA-kontakter. Om du vill bygga ett multiroom-system och spela exempelvis Spotify, så kan du koppla in en nätverksstreamer från valfritt fabrikat på en av BUS-ingångarna. På varje zons utgång sitter det en switch där du väljer mellan BUS1, BUS2 eller line. Sätter du alla utgångarna på BUS1 så komma signalen från streamern att loopas till samtliga zoners utgång.
Men sambon kanske också vill spela sin musik från Spotify samtidigt. Hur löser vi detta? Koppla in en till streamer på BUS2-ingången och switcha den specifika zonen/zonerna där musiken ska spela till BUS2. Nu spelar det olika musik samtidigt i olika rum.
Utöver detta har varje zon en dedikerad "line"-ingång, som är direktkopplad till sin specifika zon. Om du vill kunna styra varje zon separat så kopplar man därmed in en streamer för vardera zon. Tre streamers ger dig alltså möjligheten att styra vardera zon individuellt - eller gemensamt via dess mobilapp.
BUS-utgångar
De båda BUS-ingångarna har också en varsin BUS-utgång. Detta utökar stegets redan imponerande kopplingsmöjligheter. Om du som exempel har ett större allrum som är kopplat på BUS1, så kan man dra vidare signalen ut till exempelvis en aktiv subwoofer.
Om du har ett gym eller kontor och behöver mer än 3 par högtalare, så kan man kedjekoppla signalen till nästa Elipson A680-steg och på så sätt få förstärkeri till dubbelt antal par högtalare.
Individuell volymreglering
Men det stannar inte här. På varje zon finns det även ett "gain" reglage för respektive kanal, som individuellt justerar volymstyrkan på varje zon. Det kan vara bra om man har olika högtalare som skiljer i sin angivna känslighet, eller om man vet att exempelvis en chill-hörna alltid kommer att spela svagare än andra avdelningar.
Steget har även trigger in/ut för varje zon, vilket gör att det kan slås på per automatik vid sammanlänkning vid annan elektronik.