GIVETVIS MED FULLA GARANTIER!
Dynavoice Challenger CSB-V12 är en kraftfull och musikalisk subwoofer med ett tilltaget 12" baselement med aluminiumkon, som får det mesta att blekna i jämförelse! Modellen utökar deras genom åren så uppskattade och storsäljande Challenger-serie, och kan bli ett perfekt tillskott till deras resliga golvmodeller (eller från annat fabrikat). Man har förlitat sig på ett välljudande klass A/B-steg som lämnar hela 300 Watt RMS och det dubbla i peakarna. Det hörs, och oavsett om du uppskattar musik eller film så imponerar basen stort! Byggkvaliteten är exemplarisk och du bör nästan ha hjälp vid uppackningen. CSB-V12 har nämligen en matchvikt på 27.6 kg!
- Aktiv subwoofer med frontriktad slot-port för en ren och kontrollerad basåtergivning
- Klass A/B-slutsteg på 300 Watt RMS, 600 Watt peak
- 12" element med en lättviktig aluminiumkon och gummi-upphängning
- Autostart vid inkommande signal
- 12 Volt trigger för styrning från förstärkare/processor
- Högnivåingång - perfekt vid stereoförstärkare som saknar lågnivå-utgångar
- RCA Line in/out - kedjekoppla flera baslådor för en ännu häftigare upplevelse
- LFE-ingång för bioförstärkare
- Ställbart delningsfilter 35-150 Hz med 12 dB branthet/oktav ger en sömlös övergång till högtalarna
- Ställbar fas mellan 0-180 grader minimerar rumsakustiska problem i tidsdomänen
- Ställbar volymreglering för att hitta perfekt balans efter eget tycke och smak
- Designad och helt utvecklad i Sverige!
Svenska Dynavoice har gjort det igen!
Den mycket omtyckta och storsäljande Challenger-serien från högtalarexperten Dynavoice har fått ett välkommet tillskott för de som gillar bas - och då i stora mängder!
Challenger CSB-V12 och Challenger CSB-V15 är två riktigt musikaliska kraftpaket med Klippel™-optimerade element med aluminiumkoner och dubbla kylsystem.
Baselementen är unikt utvecklade för just denna serie och speciellt anpassade och optimerade för ändamålet. Konen är tillverkad av aluminium, som är ett lätt och starkt material. Detta gör att man får en kon som blir väldigt transientsnabb, och med en oerhört fin start/stopp-tid på förstärkarens impuls. Detta är en mycket viktigt egenskap att ha för att få en musikalisk basåtergivning. Låter det bra för musik så kommer det att låta lika bra för film. Vissa personer vill kategorisera en bas som antingen en "filmbas" (mer ös) eller "musikbas" (spelar snabbare). Varför inte bara få båda bitarna av kakan? Det får du med Dynavoice!
Speciell kabinettuppbyggnad
Dynavoice vet att ett resonansdött kabinett är ett välljudande kabinett. Med tjockare väggar och inre stag kommer elementet att prestera maximalt. Frontbaffeln är den delen i kabinettet som är mest utsatt för vibrationer, eftersom elementet är monterat här. Därför har Dynavoice försett kabinettena i både CSB-V12 och CSB-V15 med en förstärkt frontbaffel som nästan är 40 mm tjock!
Övriga väggar i kabinetten är byggda i 19 mm MDF med interstagning för extra stadga. Basreflexporten som är riktad framåt är av slotport-typ för att minimera risken för turbulens och blåsljud. Porten är faktiskt även den en del i konstruktionen och bidrar därmed med stadga åt kabinettet!
Fronten och bottenplattan är lackerade i sidenmatt svart eller vitt, medans sidorna, toppen och baksidan har trämönstring.
X-Type Board
Bottenplattan har en rundad form som ger Challenger-basarna ett nästan flytande utseende, eftersom lådan kommer upp en bit från golvet. Undertill finns fyra frästa försänkningar - som Dynavoice döpt till X-Type Board - som är anpassade för ett annat svenskt fabrikat, nämligen Sonic Design och deras oerhört omtyckta dämpkuddar. Här finns det alltså möjligheter att tweaka prestandan för en ytterst överkomlig peng!
Kabinetten är också förberedda för M8-gängor för den som hellre vill använda spikes eller andra skruvbara fötter. Challenger-basarna levereras som standard med gummifötter med M8 gänga.
Analog förstärkarteknik ger det bästa ljudet
Challenger CSB-V12 och CSB-V15 är konstruerade kring samma klass A/B-slutsteg, som lämnar hela 300 Watt RMS och det dubbla i peakarna! Steget har en oerhört god kontroll över baselementens konutslag.
Dynavoice har tänkt på de flesta kopplings-scenarion som kan uppstå och har därmed både stereo RCA och LFE-ingångar, och faktiskt även en RCA-utgång som gör att du enkelt lan länka ihop två (eller fler) basar. Flertalet konkurrenter nöjer sig med lågnivå in, men Dynavoice tar det ett steg längre. Vissa stereoförstärkare kan sakna denna typen av utgång, och då är det ypperligt att kunna koppla in basen via dess högnivå-ingång (alltså genom högtalarkabel). Om du använder ett försteg finns det även en 12V-trigger för automatiskt påslag.
Dynavoice X-Change
Den här tekniken känner de flesta igen från Dynvoice Challenger- och Defintion-modellerna, där man kan justera diskantnivån i olika steg. Nu har de svenska ingenjörerna tagit X-Change funktionen ett steg längre och lagt till den i deras subbasförstärkare. Här fungerar X-Change som en parametrisk equalizer, där ingreppsfrekvensen är 63 Hz. Nivån kan justeras i tre steg: -3 dB, 0 dB eller +3 dB. Syftet är att man i större grad ska kunna optimera basens agerande i rummet och efter dess placering. Tillsammans med det variabla lågpass-filtret, som är ställbart mellan 35 till 150 Hz, samt med en variabel faskontroll så är det nästan svårt att misslyckas att inte få Challenger CSB-V12 och CSB-V15 att spela optimalt i rummet. Du kunna anpassa ljudet efter dina egna preferenser.
NOTAT!
Dynavoice har valt att inte skicka med en subwooferkabel i kartong. Medföljande kablar håller oftast en undermålig kvalitet och dessutom kan det vara svårt att veta vilken längd som behövs. Så för att få ut maximalt ur prestandan så rekommenderas det att man köper till en subwooferkabel med mer tilltagna ledare och en bättre skärmning.
NOTAT!
Om din förstärkare saknar lågnivå-utgång så kan man koppla in signalen via basens högnivå-ingång. Signalen kan konverteras från högnivå in->lågnivå ut, vilket kan förenkla installationen om man avser att ha dubbla basar i rummet.
"Challenger-12:an har en härlig tyngd i anslaget och gräver djupt i frekvens. Det är jämfört med dyrare basar kanske inte det mest detaljerade basljudet, men Dynavoice är både rapp och musikalisk. Det är en kul upplevelse att lyssna på den här subben, då den ger ett skönt fundament till musiken. Rock och pop får en tight och trevlig botten som kompletterar anläggningen bra. Liksom övriga basar i vår samling, finns vissa tendenser till övertoner som hörs när basen körs helt ensam, men det är inget i praktiken inget stort problem. Vi uppskattar kombinationen av kvantitet och kvalitet"
Hifi&Musik januari/februari 2021