- 12-kanals slutsteg med 65 Watt/kanal i 8 Ohm
- Kan bryggas till sex kanaler på 130 Watt vardera (minimum 8 Ohms last)
- Individuell RCA-ingång för respektive zon
- Två BUS-ingångar ger samma signal på de adresserbara utgångarna
Ett mångsidigt slutsteg med ett förstklassig uppbyggnad
Amerikanska Dayton Audio har tänkt till både en och två gånger med sina 12-kanaliga slutsteg MA1240A och storebror (och det effektstarkare) MA1260. Konstruktionen är extremt generös med dubbla, rejäla torodial-transformatorer som försörjer de 12 separata slutstegen. Ljudkvaliteten är riktigt tillfredsställande och med en hel del användbara finesser kan du använda steget till flera olika applikationer. Steget väger in på över 16 kg, vilket skvallrar om en riktigt fin byggkvalitet.
12 kanaler med flera möjligheter
Steget har som sagt hela 12 kanaler, som ger 65 Watt vardera i 8 Ohm. Du kan alltså koppla in 6 högtalarpar och därmed täcka ett stort behov av multiroom-ljud. Likaså kan MA1260 bryggas och du kan då få ut 6x130 Watt och därmed driva 3 högtalarpar till klimax. Det går även att kombinera hur du vill använda steget. Du kan som exempel bryggkoppla och få ut mängder med effekt till dina stereohögtalare till vardagsrummet, och sedan driva 4 andra högtalarpar för multiroom-ljudet.
Ska du brygga ihop två kanaler så finns det en switch där du väljer mellan "BR" (bryggkopplat) eller "ST" (stereo).
BUS-ingångar
MA1260 har dubbla BUS-stereoingångar med RCA-kontakter. Om du vill bygga ett multiroom-system och spela exempelvis Spotify, så kan du koppla in en nätverksstreamer från valfritt fabrikat på en av BUS-ingångarna. På varje utgång sitter det en switch där du väljer mellan BUS1, BUS2 eller line. Sätter du alla utgångarna på BUS1 så komma signalen från streamern att gå ut till samtliga zoner.
Men sambon kanske också vill spela sin musik från Spotify samtidigt. Hur löser vi detta? Koppla in en till streamer på BUS2-ingången och switch den specifika zonen/zonerna där musiken ska spela till BUS2. Nu spelar det olika musik samtidigt i olika rum.
Utöver detta har varje zon en dedikerad "line"-ingång, som är direktkopplad till sin specifika zon. Om du vill kunna styra varje zon separat så kopplar man därmed in en streamer för vardera zon. Sex streamers ger dig alltså möjligheten att styra vardera zon individuellt - eller gemensamt.
BUS-utgångar
De båda BUS-ingångarna har också en varsin BUS-utgång. Detta utökar stegets redan imponerande kopplingsmöjligheter. Om du som exempel har ett större allrum som är kopplat på BUS1, så kan man dra vidare signalen ut till exempelvis en aktiv subwoofer.
Om du har ett gym eller kontor och behöver mer än 6 par högtalare, så kan man kedjekoppla signalen till nästa Dayton MA-steg och på så sätt få förstärkeri till hela 12 par högtalare.
Individuell volymreglering
Men det stannar inte här. På varje zon finns det även ett "gain" reglage, som individuellt justerar volymstyrkan på varje zon.
Steget har även trigger in/ut, vilket gör att det kan slås på per automatik vid sammanlänkning vid annan elektronik.
VIKTIGT!
MA1260 kan vara inställd på 115V för den amerikanska marknaden vid uppackning, och bör således ställas om till 220V innan steget strömförsörjs. Detta görs när förstärkaren är avstängd.
1. Lokalisera den röda ström-switchen
2. Plocka bort plasten som skyddar switchen
3. Flytta switchen åt sidan
4. När det står 220 har du konfigurerat förstärkaren för den europeiska marknaden
5. Sätt tillbaka plastbiten som du plockade bort i steg 2.
6. OBS! Tänk även på att du behöver byta säkringen till en 6.3A, vilket står på baksidan av produkten. Manualen nämner 4A, vilket är fel! Säkring ingår ej!