- MM-pickup med en svårslagen prestanda i sin prisklass
- Naken eliptisk nål ger större vertikal anläggningsyta i skivspåret och mindre slitage på nål och skiva
- Pickup-hus som är kompatibelt med alla nålar i VM95-serien
- Dubbla magneter ger bättre kanalseparation i återgivningen
- Rekommenderat nåltryck på 1.8 - 2.2 gram
- 3.5 mV i utnivå
- Frekvensomfång: 20 - 23.000 Hz
- Mått, pickuphuset: 17.2 x 18.9 x 28.3 mm (H x B x D)
- Vikt: 6.1 gram
Audio Technica har ett stort kunskapsområde inom konstruktioner av pickuper och den för år 2018 nya AT-VM95-serien är resultatet av ett utvecklingsarbete, där man bl.a haft målet att förbättra återgivningen från marknadens referens i budgetklassen - AT-95E.
Den nya serien är mer omfattande av modeller och dessutom är den kompatibel med AT-XP-serien för DJ-bruk.
Alla pickuperna i VM95-serien har samma pickuphus, vilket gör det enkelt att uppgradera sitt ljud i framtiden genom att köpa en ny nål som ligger i ett högre skikt i serien. Här finner vi allt från pickuper med enklare koniska nålar till extremt välljudande modeller med shibata-slipade nålspetsar.
Elliptisk nålspets
Man kommar aldrig ifrån att nålen är en av de viktigaste komponenterna på en pickup. Nålens material och form styr så mycket av det slutliga resultatet. VM95EN har en naken spets, vilket innebär att man monterat en större diamant direkt i den rörformade aluminium-cantilevern. Diamanten har en elliptisk slipning med radien 0,3x0,7 mil. Jämfört med en konisk spets så kan den elliptiska spetsen följa skivspåret form bättre och därmed uppfatta även små variationer vilket i slutändan ger ett mer detaljerat ljud. Elliptisk slipning ger en större vertikal anläggningsyta i skivspåret och om pickupen är rätt inställd ger detta mindre slitage på nål och skiva.
Vector-Aligned Dual Magnet™
När man graverar en vinylskiva så använder man sig av ett gravyrhuvud, som har en spole för höger och vänster kanal, placerade i 90 graders vinkel. Signalen som skickas genom spolarna får kärnorna att trycka på gravyrnålen som sitter mitt emellan spolarna. På detta sätt påverkar ljudsignalen gravyrnålen och den analoga informationen sparas i skivspårens väggar.
Audio Technica har med sitt VM-koncept helt enkelt försökt att vända på gravyrhuvudet. Istället för den traditionella designen med en magnet som skall känna av båda kanalerna så har man två magneter som är placerade i 90 graders vinkel och som alstrar spänning i varsin spole. Detta ger ett helt separat system för höger och vänster kanal, vilket resulterar i mycket bra kanalseparation.