- Kraftfullt monoblock med en matchvikt på 21 kg
- Blanksvart front med dimbara VU-mätare
- Har både XLR och RCA in
- Lämnar 220 Watt RMS i 8 Ohm
X-A220 EVO - 42 kg muskler för musiken eller 105 kg muskler för hemmabion
Försteget X-P500 har fått ett utmärkt sparringpartner i detta muskulösa monoblock. Eftersom det är ett monoblock behöver du alltså två stycken för stereobruk och vill du lyxa till det rejält och bi-ampa dina högtalare, går det alltså åt fyra stycken X-A220 = 84 kg kärnkraftverk. Alternativt att du sitter hemma med en bioprocessor och behöver ett gäng X-A220´s för surroundljudet...
Man har med dagens generation gett sina modeller ett helt ny look, med den stilfulla och urläckra blanksvart frontdelen. Men förutom den radikala skillnaden i finish, så är även innanmätet hottats upp radikalt. En förbättrad kretslayout med en ny strömförsörjning ger en aningens högre uteffekt, men framförallt en högre nivå och klass på ljudåtergivningen.
Strömförsörjningen är byggd kring en rejäl ringkärne-transformator på 700 VA som följs upp av fyra rejäla 10.000 μF / 80 V kondensatorer.
Steget pressar ur sig 220 Watt i 8 Ohm och hela 350 Watt i 4 Ohm. En detalj värd att nämna är att X-A220 faktiskt har utrustats med samma utgångstransistorer (NJW0281G - NJW0302G) som i det föregående monoblocket MAA-1000, som kostade ca 50 % mer!
På ingångssteget sitter en NE5532 OP-förstärkare där man kan switcha mellan balanserat läge (XLR) eller obalanserat (RCA).
Det krävs en rejäl ökning av volymstyrkan innan dessa monoblock tappar andan och sitt fokus. Tunga basslag, mycket rytmik, klangkroppar och närvarokänsla skapar nerv och inlevelse och gör det roligt att sitta i soffan och njuta av det man hör. Är det inte så det ska vara!?
En läcker design
Fransmännen har med den senaste generationen stereoprodukter fräschat till det yttre med den blanksvarta frontdelen och de kromade reglagen. Likaså är innanmätet uppdaterat med nya kretslösningar och strömförsörjningar, som ger ett ännu renare och mer dynamiskt ljud. Då man minimerat distorsionen och nyttjar mer "lyssnarvänliga" komponenter, så upplevs ljudet idag som lite varmare jämfört med föregångarna.
Bra anslutningar
På baksidan finner man både en RCA och en XLR-ingång, där man med en liten switch mellan anslutningarna väljer vilken som skall kopplas in.
Kvar finns Advance så typiskt igenkännande VU-mätare på frontpanelen. På baksidan finns en switch ifall man vill slå av frontbelysningen helt.
Dessutom finns en switch för ett "High Bias" läge. Detta innebär att man kan välja om monoblocket skall operera de första Watten i ren klass A eller ej. Ökar volymen och effektbehovet så slår steget per automatik om till klass A/B.
Mycket nöje!