- Kraftfull klass A/B-stereoförstärkare på 2x190 Watt (8 Ohm) och hela 2x280 Watt (4 Ohm)
- Rörbaserat ingångssteg med ECC81 ger en musikalisk återgivning
- Dubbla XLR-stereoingångar för de prioriterade signalkällorna
- Välljudande RIAA-steg för skivspelare med stöd för både MM- och MC-pickuper
- HDMI ARC blir den perfekta bryggan för din platt-TV
- Läcker design med blanksvart front och VU-mätare
- Ställbart High Bias-läge där förstärkaren då arbetar i ren klass A-koppling
- Fjärrkontroll medföljer
Franska Advance Acoustic har alltid byggt sina förstärkare kring rejäla nätdelar och påkostade komponenter. Nu har man gått ett steg längre med sina Playstream-modeller, där man integrerat nätverk för första gången i sina integrerade förstärkare i fullbreddsformat (standardbredden på 43 cm).
Strax efter att modellerna Playstream A5 och A7 lanserades så kom nästa bomb. Borta var nätverksuppkopplingen och istället har man ett rörbaserat försteg och en mer tilltagen strömförsörjnings, med teknik hämtad från de mer exotiska modellerna. A10 Classic var redo att få många musikälskare på fall!
Men Advance vill erbjuda något ännu värre i god beaktning, för i slutet av år 2022 lanserades storebror till A10 Classic.
Med A12 Classic har deras ingenjörer hämtat inspiration från den kostsamma X-i1100 och här har man ett välkommet och oerhört läckert inslag med både elektronrör som glimmar på frontstycket samt VU-mätare på vardera sida. Den blanksvarta fronten framhäver dessa detaljerna extra bra, speciellt om rummet är mer mörklagt.
ECC81-rören (även kallade 12AT7) lyser lika magiskt i rummet som de plockar fram musikens alla nyanser. Den delikata signalen transporteras sedan vidare till ett push-pull kopplat transistorsteg i utgången, och här har man tagit i extra!
Vikten skvallrar en hel del om uppbyggnaden. I motsats till flera japanska bolag så har man inte flera lager bottenplattor eller dylikt som ger ett tungt chassi och en mer imponerande matchvikt. Nej, här är det de båda tilltagna transformatorerna som bidrar mest till att A12 Classic väger in på imponerande 17.9 kg.
Och det märks på de angivna sifforna på uteffekten. 190 Watt/kanal i 8 Ohm och 280 Watt/kanal i 4 Ohm. Så här kan du koppla på ett par rejält bestyckade golvhögtalare och veta om att förstärkaren förser dem med all den ström de begär.
Musik är underhållning och det blir extra kul när den presenteras genom A12 Classic!
Digitala ingångar byggt kring en förstklassig D/A-omvandlare
Vi lägger märke till ett smart drag när vi tittar på baksidan. Här finner vi nämligen dubbla HDMI-uttag. Den ena är för HDMI ARC och anslutning av en smart-TV. Den andra ingången beskriver Advance som den mer välljudande. Vissa tillverkare av Bluray-spelare har dubbla HDMI-utgångar, där den ena är avsedd för audio. På så sätt kan du då direktkoppla ljudströmmen till förstärkaren och sedan ha en separat matning av videosignalen direkt till platt-TV:n.
Då ljudströmmen är helt digital så är det förstärkarens digitalkort som gör "grovjobbet" att omvandla signalen via sina komponenter. Och de håller riktigt hög klass!
Utöver HDMI, så finns det tre coaxiala, tre optiska, två USB-A (där ena endast är för uppdateringar) samt en Bluetooth-ingång. Sistnämnda kräver en extern dongel (X-FTB01 eller X-FTB02, tillval) som man dockar. Men vi får inte glömma USB-B ingången, avsedd för en dator och högupplöst musikstreaming av både PCM och DSD.
I det digitala kortet finner vi det högteknologiska DAC-chippet PCM1796 från Burr/Brown.
Vinylen är här för att stanna
Och det vet Advance ingenjörerna om. Därför är det ett givet inslag att A12 Classic har ett RIAA-steg för både MM-och MC-pickuper. På baksidan finns det reglage för att optimera prestanda, beroende på vilken pickup som sitter monterad på vinylspelaren. Exempelvis har en MM-pickups spolar en högre induktans (jämfört med en MC) vilket gör att denna samverkar med signalkabelns kapacitans. Högre kapacitans ger mer diskant och sänkt kapacitans mindre. Därav finns det tre olika lägen för att mer optimalt kunna tuna valet av MM-pickup tillsammans med signalkabelns från skivspelaren.
På MC-sidan kan man bl.a switcha mellan hög- eller lågnivå modell.
Ett gott tecken på att Advance lagt ner större möda på att få det svarta guldet att låta så förförande och levande som möjligt.
Sammanlänka med en bioförstärkare
Om du vill bygga ut ditt system med hemmabioljud - utan att göra avkall på musiklyssningen - så har Advance-ingenjörer tänkt till. På baksidan finner en ingång döpt "Amp In", vilket innebär att förstärkaren då agerar som ett rent slutsteg. Då man går förbi volymstyrningen så är tanken alltså att man styr ljudet via bioförstärkaren. Kravet är att det finns "front pre out" för att detta skall funka.
VU-mätare
Fransmännen har i många år gillat designidén med VU-mätare. De ger ett läckert inslag med lite vintage-vibbar. Men för att vara ärlig, så räkna inte med att de slår med 100 % precision vid avkännande av musiksignalen, om man skulle dra en parallell med ett klassiskt Nakamichi-kassettdäck. Men ändå, de ger ett coolt inslag som smälter ihop på ett fint sätt med den blanksvarta fronten och den cromade volympotten.
Notera att Advance Acoustic ger 3 månaders garanti på rören!