Surroundhögtalare är en viktig komponent i hemmabioanläggningar eftersom de förbättrar ljudupplevelsen genom att skapa ett omslutande ljudlandskap. Med surroundhögtalare placeras ljudet runtomkring lyssnaren, vilket innebär att effekter, såsom regn, fotsteg eller flygande objekt, kan höras från olika riktningar. Detta ger en mer realistisk och engagerande upplevelse, som drar in dig i filmens handling.
Är du ute efter att köpa surroundhögtalare till din hemmabio, så har Ljudfokus ett brett utbud från flertalet av marknadens ledande aktörer som amerikanska Klipsch, tyska Magnat och brittiska Monitor Audio.
Surroundhögtalare
Mellandagsrea
Mellandagsrea
Surroundhögtalare
Att addera surroundhögtalare till hemmabio-setupen gör att du verkligen slukas upp av bioljudet. Helt plötsligt är du mitt i händelsernas centrum. Även om många säger att centerhögtalaren är den enskilt viktigaste komponenten så är det en sanning med modifikation. Vi förstår varför man säger så, eftersom centerhögtalaren kan stå för upp till hela 70 % av filmljudspårets totala information. Men faktum är att alla högtalarna är lika viktiga då de tillsammans skapar den omslutande och nervbitande surroundkänslan till filmerna.
Vad är en surroundhögtalare?
En surroundhögtalare - eller en bakre högtalare som vissa kallar det - kan vara både en direktstrålande högtalare som vi mer kallar för stativhögtalare eller vägghögtalare, alternativt så kan det vara en dipolär eller bipolär konstruktion. Valet av högtalare beror på rummets form och storlek, samt hur många högtalare du har i hemmabio-setupen. Det finns heller inget som utesluter att du bygger din högtalar-setup kring inbyggnadshögtalare, för vägg- eller takmontering.
Mer dedikerade surroundhögtalare är oftast av dipolär eller bipolär princip, där dubbla högtalarsidor är speglade från varandra för att ge ett bredare spridningsmönster i rummet för en mer utökad surroundkänsla. Med dipolärt menas att elementen spelar samma signal ur fas till varandra, medan bipolärt är att elementen spelar samma signal i fas till varandra. För filmspår brukar vissa föredra dipolär spridning för att få en lite mer diffus och omslutande känsla som är svårare "att ta på". För musik kan de vara omvänt där vissa föredrar det bipolära läget. Vissa av tillverkarna har en switch på sina högtalare mellan de båda lägena.
Det finns egentligen inget rätt eller fel, för det är du själv som avgör vad du tycker funkar bäst.
Surroundhögtalare med Dolby Atmos
En annan typ av surroundhögtalare är den som får i uppgift att återge det höjdobjektsbaserade ljudet i filmljudspåret. När vi förr kunde skapa ett 360 graders surroundljud i en cirkel runtom oss, så kan vi nu bygga ett mer omslutande ljud även i höjdled. Man skulle kunna säga att ljudbilden blir ännu mer i 3D. Det finns olika typer av Dolby Atmos-högtalare. Vissa modeller placerar man på en front- och/eller surroundhögtalare där ljudet då riktas uppåt och genom en takreflex riktas ner. Det finns även modeller som kan monteras på väggen via nyckelhålsfästen, vilket gör att ljudet då riktas direkt mot soffan. Här talar vi om ljudspåren Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D, som du kan läsa mer om vår guide om om Dolby Atmos. För att kunna avkoda detta så behöver man ha en hemmbioförstärkare med minst sju inbyggda slutstegskanaler.
Även om både många tillverkare och personer lägger mest vikt på ljudet i de tre frontkanalerna, så är det med dagens högupplösta ljudformat viktigt att även de bakre högtalarna håller en hög ljudkvalitet och kan hantera ett brett frekvensomfång. I filmljudspårets mix kan även de bakre kanalerna ha ett fullt frekvensomfång. En intressant reflektion till 90-talets Dolby Pro Logic-ljudformat, där man hade en delad monokanal med ett begränsat omfång mellan 100 Hz till 7 kHz. Det har onekligen hänt en hel del sedan dess!
Magasinet Hemmabio hade för ett antal år sedan en intressant reflektion kring hur viktigt det är med klangmatchningen. I en scen från Toy Story så låg Ton Hanks röst utanför bilden i en högtalare, för att i ett snabbt svep vara mitt i bilden och i centerhögtalaren. Om man kan särskilja karaktärsdrag på en röst, så kommer det bli ännu tydligare när det blir mer intensiva scener.
Idag är surroundhögtalaren en viktig och självdel i av högtalarfamiljen för att få ett omslutande bioljud. Även om man pratar om att klangen är viktigast i de tre frontkanalerna, så är detta en sanning med modifikation. Det finns alltså inga genvägar. Har du ett fabrikat i de främre kanalerna så bör du bygga kring samma fabrikat även i de bakre kanalerna.
Flera av tillverkarnas modeller kan med fördel monteras på väggen (oftast genom nyckelhålsfästen) för en stilfull och diskret installation, alternativt att man ställer dem på ett par högtalarstativ. Det gör att man i högre grad kan placera dem på rätt ställe i rummet, allt för att få en på sammanhållen och involverade surroundkänsla som möjligt. Att surroundhögtalarna är samspelta med de främre är en viktig ingrediens till en lyckad hemmabio.
En viktig ingrediens till att få ut maximal prestanda ur högtalarna är att ansluta dem med en kvalitativ högtalarkabel. Använd helst inte en för tunn kabel då man vanligtvis drar längre sträckor. Många hushåll har hemmabioförstärkaren placerad under TV:n i rummets främre del, medan surroundhögtalarna är på respektive sida i motsatt del av rummet. Undvik högtalarkablar vars ledararea är under 1.5 mm² och ha även en ren kopparkabel. Det finns oftast en anledning varför kabeln är väldigt billig men har en generös ledararea. Dessa kablar är oftast uppbyggda med CCA-ledare (CopperClad Aluminium), där man alltså har ett tunnare lager koppar draget över aluminium. Även om priset blir bättre, så blir ledaregenskaperna sämre.
Är du osäker i ditt val av surroundhögtalare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.