- Aktiv subwoofer med en enastående bygg- och komponentkvalitet
- Ersätter SPL-modellerna och kompletterar Reference Premiere II-serien
- Bestyckad med ett tilltaget 14" Cerametallic-element
- Slutsteg med kombinerad klass A och D-teknik som levererar 500 Watt RMS och det dubbla i peakeffekt
- Spelar ner till 16 Hz mätt med snäv tolerans - förutsatt att rummets storlek kan framhäva detta
- Nydesignad slitzport minimerar elakt blåsljud vid låga frekevnser och hög volymstyrka
- Kabinett med rundade sidor och vibrationsdämpade fötter ger en stadig grund för maximal basprestanda
- Både kabelingången och den trådlösa anslutningen kan användas simultant
- Auto on/off
- Trådlös möjlighet via WA-2 kittet (säljes separat)
- Väger in på respektinjagande 38 kg
Den amerikanske hornpionjären Klipsch lanserade under år 2022 sin senaste generation av den omättligt populära Reference Premiere II-högtalarserien. Våren 2023 var det dags för trotjänarna SPL-100/120/150 att slänga in handduken. Redo att äntra marknaden var fyra nya subwoofers, som i ännu större grad lever upp till de höga nivåerna som Klipsch och Reference Premiere II kan nå.
De nya modellerna håller en högre prisbild mot sina föregångare men det gör även prestandan. Man har näst intill startat om från helt ny kula och som brukligt när Klipsch släpper något nytt så är skillnaden inte subtil utan rätt rejäl. Bara för att jämföra byggkvaliteten mellan ett par modeller i samma storlek, så vägde den utgångna SPL-100 in på 16.8 kg. Ersättaren RP-1000SW väger in på 25.7 kg. Dagens subwoofers slår hårdare och tyngre, kan flytta mer luft men de spelar även mer distinkt och följsamt. Så tro inte att det är renodlade hemmabiobasar vi talar om, utan RP-modellerna är finkänsliga musikförmedlare också. Det är en mix som är väldigt svårslagen!
Troublemaker. Cerametallic.
Till Reference Premiere II-serien nyttjar Klipsch i grund och botten samma materialval till elementen som tidigare, men de är vidareutvecklade till större perfektion. Sedan alla generationer tillbaka - till sent 90-tal - så har Klipsch förlitat sig på element med den egenutvecklade Cerametallic-konen, som är en smått unik konstruktion gällande prestanda och verkningsgrad. Via en anodiseringsprocess får man en exceptionellt lättviktig men samtidigt extremt styv kon. Detta ger ett exemplariskt omfång i basregistret med minimal konbreakup och distorsion.
Så räkna med att en subwoofer från Klipsch är en riktig bråkmakare och grannens stora skräck.
Pissing of the neighbors
Med de nya RP-modellerna går Klipsch ut väldigt hårt och tufft i sina presentationer. Förmodligen lika hårt och tufft som basarna spelar. Man jämför prestandan i mätvärden mot icke-namngivna konkurrenter (kanske tur för dem?). Man säger i sina produktblad att detta är "The best high-performance subwoofers Klipsch has ever made".
Det säger en del om stoltheten Klipsch känner för dessa skapelser, och det är lätt att förstå varför.
Trådlös möjlighet
Genom att köpa till det trådlösa kittet WA-2 så slipper man kabeldragningen. Det går även att sammanlänka upp till fyra kitt för dig som inte nöjer dig med en aktiv subwoofer till hemmabion. Att ha dubbla basar i rummet kan - med rätt placeringar - göra att man får en jämnare respons i frekvensområdet så att basarna "försvinner" och spelar mer enhetligt med de övriga högtalarna. Tänk dock på att du behöver en kort subwooferkabel från förstärkarens utgång, som matas in i sändaren så att denna kan kommunicera trådlöst med mottagaren.
Både basens kabelingång och den trådlösa ingången kan användas simultant. Det kan vara en perfekt lösning ifall du har både en hemmabio- samt en stereoförstärkare. Då kan man exempelvis ha trådlös uppkoppling med hemmabion, men man drar en hederlig subwooferkabel för stereoförstärkaren.