- Kraftfullt inbyggnadsslutsteg på 2x500 Watt RMS (4 Ohm), 2x1.000 Watt (8 Ohm) + 1x100 Watt (4 Ohm)
- Designat för inbyggnad i kabinett
- Ncore®-förstärkartekniken ger en enastående ljudkvalitet
- Optisk och coaxial digitalingång
- Analog XLR ut, alternativt digital AES/EBU eller coaxial, för utbyggnad av fler FusionAmp-steg
Holländska Hypex Electronics är ett bolag som inriktar sig på att tillverka förstklassiga förstärkare, strömförsörjningar och DSP-lösningar, där högsta möjliga kvalitet är det enda som är bra nog.
Man startade år 1996 och sju år senare skapade man sin första klass D-konstruktion, och introducerade sin klassledande UcD®-teknik (Universal class D).
Man finner deras teknik i flera av marknadens absoluta High End-fabrikat, som förlitar sig på deras exakta och kvalitativa signalbehandling. En av de stora anledningarna till den framgång man skördat är att man har en helt egen fabrik och distributionsled.
Filosofin är egentligen rätt enkel. Implementera den bästa klass D-tekniken på marknaden på det mest användarvänliga sättet. Hypex strävar efter den bästa prestandan i kombination med de mest kostnadseffektiva lösningarna.
Hypex Ncore®
Detta är de första klass D-förstärkarna från Hypex som inte bara utmanar de mest linjära modellerna från konkurrenterna, utan även överträffar det mesta på marknaden. För de som tror att välljudet återfinns i biffiga, analoga förstärkarlösningar får tänka om. Ncore® visar exemplariska egenskaper vad gäller klarhet, upplösning och musikalitet. Denna banbrytande teknologi kombinerar stabiliteten från UcD-tekniken med förbättrad belastningsresistivitet, mindre distorsion och lägre utgångsimpedans. Exempelvis har man vidareutvecklat en loop-funktion som ger 20 dB gain genom hela frekvensområdet utan att tappa stabilitet, samt utvecklat en ny drivkrets.
Hypex UcD®
År 2003 var startskottet där man gick över till enbart klass D-teknik. Man slöt ett licensavtal med Philips för "Universal Class D" kretsen. Man såg den fulla marknadspotentialen att inte enbart sälja tekniken till färdiga baslådor, utan man startade sälja förstärkarmoduler till den öppna marknaden. UcD180- och UcD400-modulerna etablerade sig snabbt som den nya standarden på marknaden, både vad gäller prestanda som kan mätas men framförallt höras.
De högpresterande UcD-förstärkarmodulerna är avsedda för ett brett utbud av ljudapplikationer - allt från publika system till krävande återspelningssystem för studio och hemmabruk. De främsta kännetecknena är:
1. Den platta frekvensresponsen, helt oberoende av belastningsimpedans
2. Det nästan frekvensoberoende distorsionsbeteendet
3. Den mycket låga EMI-strålningen.
Förstärkarkretsen markanta kontroll är baserad på en fasskiftstyrd, självoscillerande loop, som gör att feedback endast finns på högtalarutgången.
1-vägs modellerna har analoga hög-och lågnivåingångar och volymkontroll, och lämpar sig bäst till subwooferkonstruktioner. 2- och 3-vägs modellerna har inte någon analog högnivåingång, men däremot både optisk och koaxial digitalingång utöver analoga lågnivåingångar via både XLR och RCA. Här finns heller ingen volymkontroll, men detta justeras enkelt genom tillbehören FusionAmp IR Receiver Kit (även kallat Remote Kit) och fjärrkontrollen Hypex Remote som säljs separat. Då får du möjlighet att via fjärrkontroll välja ingång och justera volymen.
En master-förstärkare kan förmedla ljudsignal och volymstyrning vidare till flera slave-förstärkare. Du kan alltså bygga ett ljudsystem med till exempel ett par 3-vägs högtalare och dubbla subwoofers, och då sammanlänka förstärkarmodulerna i dessa till att sömlöst fungera tillsammans som ett system, där du bestämmer vilken högtalare som ska spela höger respektive vänster kanal och hur starkt varje högtalare ska spela i förhållande till övriga. Sedan justerar du mastervolym och växlar ingång via fjärrkontrollen.
Utökade kopplingsmöjligheter
Med FA503 har Hypex försett modulen med både analoga och digitala anslutningar, vilket ger utökade möjligheter till vad man vill ansluta. Vill man kedjekoppla flera moduler så kan man loopa vidare signalen analogt (XLR) eller digitalt (AES/EBU eller coaxial).
För den digitala signalbehandlingen står ett AK5554-chip hand om A/D-omvandligen och ett AK4454-chip om D/A-omvandlingen. Samplingsfrekvensen ligger på 192 kHz (AES/EBU, coaxial) och 96 kHz (optisk).
Hypex Filter Design (HFD)
HFD är ett fritt mjukvaru-verktyg som behövs för att konfigurera FusionAmp. Själva DSP´n innehåller inget filter vid uppackning, utan den behöver alltså konfigureras och laddas upp innan steget kan producera en utsignal. HFD kan brukas till att mäta frekvensresponsen från högtalaren och denna informationen kan sedan nyttjas till att designa ditt filter. Femton biquad-filter finns tillgängliga per förstärkarkanal. På Hypex hemsidan finns en mer utförlig guide om hur man fullt konfigurerar sin FusionAmp.
https://www.hypex.nl/products/diy-components/software/hypex-filter-design